Tenhle vyhlášený řecký salát je bezvadným způsobem, jak zpracovat velké množství okurek a zároveň připravit osvěžující přílohu ke grilovanému masu a zelenině. Tzatziki jsou na rozdíl od našeho vodnatého okurkového salátu krásně husté, podstatně sytější a ovoněné česnekem, čerstvými bylinkami a citronem. Když okurky dobře vymačkáte (šťáva samozřejmě nepřijde nazmar!) a tzatziki vychladíte, lepší letní předkrm nenajdete.
Řecký okurkový salát tzatziki
Na 4 přílohové porce potřebujete:
- 1 salátová okurka
- Pořádná hrst čerstvých bylinek (máta a kopr)
- 1 hrnek řeckého jogurtu (rozhodně nedávejte obyčejný bílý jogurt!)
- 1 až 2 stroužky česneku
- 1 lžíce citronové šťávy nebo vinného octa
- 1/2 lžičky soli
- Dobrý olivový olej
Postup
- Okurku oloupejte a vydlabejte z ní semínka pouze v případě, že je hodně přerostlá a slupka se vám zdá hořká, jinak ani jedno není třeba – slupka dá salátu chuť i strukturu.
- Okurku nastrouhejte nahrubo a nechte vykapat v cedníku až do doby těsně před podáváním – zásadní totiž je, ji do ochuceného jogurtu vmíchat až po vyždímání, jinak by byly tzatziki příliš řídké.
- Vychlazený jogurt ochuťte najemno nasekanou mátou a koprem, prolisovaným česnekem, citronovou šťávou či octem a solí. Pro zjemnění můžete vmíchat trochu oleje i přímo do salátu, jinak ho s ním pouze zakápněte. Před podáváním přidejte vymačkanou okurku, případně znovu dochuťte a pokapejte olivovým olejem.
Zero waste/alko tip: Okurkovou šťávu nevylévejte! Můžete ji vypít jak samotnou, tak z ní udělat osvěžující limonádu s mátou, citronem a trochou medu nebo ji spolu s plátkem okurky přidat do gin & toniku.
Řecký jogurt: Hustý a tučný řecký jogurt se nepokoušejte nahradit klasickým bílým, leda pořiďte větší množství jogurtu smetanového, ze kterého ještě nechejte přes čistou utěrku v cedníku vykapat přebytečnou syrovátku (tu ovšem také nevylévejte, ale vypijte nebo použijte do koláče).