Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, byznysové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.

Hustá řecká polévka avgolemono vás na podzim parádně zahřeje i zasytí a díky absenci jíšky nebo smetany přitom neodrovná na zbytek dne. Bílkoviny dodají kuře a vajíčka, zahuštěná je jen rýží a zmíněnými vejci a základ z kuřecího vývaru a citronu je navíc perfektním životabudičem při začínající viróze (nebo kocovině). Prostě ideální podzimní jídlo!

Na vývar:

  • 1 kg kuřete s kostí (1 malé farmářské kuře/2-3 čtvrtky/3-4 stehna)
  • 1 lžička soli
  • 2 mrkve
  • 2 řapíky celeru
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • ½ lžičky celého pepře
  • 2 bobkové listy

Dále:

  • 140 g kulatozrnné rýže
  • 1 menší citron (+ další k podávání)
  • 3 vejce
  • Sůl & pepř
  • Olivový olej na zakápnutí
  • Hrst čerstvých bylinek (kopr nebo petržel)

Postup

  1. Kuře zalijte 1,5 litrem osolené vody a spolu s očištěnou mrkví, celerem, cibulí, česnekem, pepřem a bobkovým listem povařte zhruba hodinu doměkka. Koupit můžete i celé větší kuře a odříznout prsa, ze kterých uvaříte jiné jídlo. Případně si ulehčete práci, vývar použijte kupovaný a na závěr do polévky vmíchejte jen trochu obraného masa z kuřete grilovaného.
  2. Vývar sceďte, vmíchejte do něj rýži a 15 až 20 minut ji povařte doměkka. Mezitím oberte maso.
  3. Když je rýže měkká, vejce prošlehejte se šťávou z jednoho citronu (pro ještě svěžejší aroma můžete přidat i špetku ostrouhané žluté části kůry), za stálého míchání vmíchejte naběračku vývaru a poté směs opět za stálého šlehání vlijte do polévky, což ji báječně zahustí.
  4. Polévku ještě pořádně opepřete, případně dosolte, zakápněte olivovým olejem a posypejte sekaným koprem či petrželí.