Cuketa a čokoláda? To jde vůbec dohromady? Ano! Ačkoli se na první pohled může zdát, že tyto dvě suroviny jdou k sobě jako nebe a dudy, náš recept na hříšný cuketový čokoládový chlebíček dokazuje pravý opak. Přidávání strouhané zeleniny do dezertů se vůbec bát nemusíte, ba naopak! Zelenina dezerty krásně zvláční a vaši strávníci si této skryté ingredience ani nevšimnou.

Sladký cuketový chlebíček s čokoládou

Na jeden chlebíček potřebujete:

  • 120 g másla
  • 130 g třtinového cukru
  • 3 vajíčka
  • 165 g mléka
  • 350 g hladké mouky
  • 30 g přírodního kakaa
  • 1,5 lžičky kypřicího prášku
  • 0,5 lžičky jedlé sody
  • Špetka soli
  • 100 g hořké čokolády
  • 250 g cukety

Postup

  1. Předehřejte troubu na 170 °C a formu na chlebíček vystelte pečicím papírem. Máslo rozpusťte a nechte ho vychladnout. Mezitím nastrouhejte neoloupanou cuketu nahrubo, pokud pustila hodně vody, lehce ji vymačkejte. Čokoládu pokrájejte na kousky.
  2. Jakmile je máslo vychladlé, přimíchejte třtinový cukr a vejce jedno po druhém, přidejte mléko a lehce prošlehejte do hladka.  Ve vedlejší míse smíchejte mouku, kakao, kypřicí prášek, jedlou sodu a špetku soli, poté tuto sypkou směs zašlehejte ke směsi mokré. Nakonec vmíchejte cuketu a na kousky pokrájenou čokoládu. 
  3. Hustě těsto přelijte do připravené formy a vložte do rozpálené trouby. Pečte cca 55 minut či do té doby, než vyjde špejle zapíchnutá do středu čistá.
  4. Upečený chlebíček nechte vychladnout ve formě, poté vyklopte, nakrájejte na kousky a podávejte.