Po tomto dezertu byste neměli sedat za volant, ani jej nenabízejte dětem – množství rumu v ořechové náplni totiž rozhodně není pro každého, natož pro nejmenší. Pokud byste zatoužili podobnou dobrotu nabídnout vašim ratolestem, připravte jim verzi s pomerančovou šťávou namísto rumu. Vy ale rozhodně zůstaňte u klasiky.

Na to, že se skládá Izidor z tolika vrstev, je poměrně „ízi“ na přípravu. Ta doslova odsýpá, protože připravujete jednu za druhou. Pak už si musíte „jen“ počkat, dokud pořádně neztuhne. Proto je dobré připravit řezy večer a nechat je ztuhnout přes noc. Druhý den už si můžete užívat báječnou chuť plnou ořechů podpořenou rumem. Inovativci mohou ořechovou náplň dochutit navíc třeba pomerančovou kůrou, strouhaným kokosem anebo přidat v rumu naložené rozinky.

Čokoládovo-ořechové řezy Opilý Izidor

Na plech o velikosti 32 x 22 cm potřebujete:

  • 150 g změklého másla
  • 150 g moučkového cukru
  • 4 vejce
  • 80 g hrubé mouky
  • 2 lžíce kakaa
  • 2 rovné lžičky prášku do pečiva
  • 120 g mletých vlašských ořechů
  • špetku soli
  • 150 g rybízového džemu
  • vlašské ořechy na ozdobu

Na ořechovou náplň:

  • 100 g moučkového cukru
  • 16 g třtinového vanilkového cukru
  • 250 g mletých vlašských ořechů
  • 150 ml rumu

Na máslový krém:

  • 4 žloutky
  • 2 lžíce kakaa
  • 100 g moučkového cukru
  • 220 g změklého másla

Na čokoládovou polevu:

  • 200 g 72% hořké čokolády
  • 200 ml 33% smetany ke šlehání

Postup

  1. Změklé máslo vyšlehejte s cukrem do pěny a postupně přimíchejte žloutky. Mouku smíchejte s kakaem a práškem do pečiva. Sypkou směs prosejte přes jemné síto a přidejte k vyšlehanému máslu. Přimíchejte rovněž mleté ořechy. Bílky se špetkou soli vyšlehejte na tuhý sníh a s lehkostí za pomoci stěrky vetřete po částech k těstu.
  2. Plech či formu s vyšším okrajem vyložte pečicím papírem (až po výšku okraje), vyplňte připraveným těstem a rozprostřete po celé ploše. Lehce s plechem poklepejte, aby se těsto zarovnalo. Vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte 25 až 30 minut. Upečené těsto nechte zchladnout ve formě a pusťte se do přípravy ořechové náplně.
  3. Cukry smíchejte s ořechy a rumem a nechte alespoň 15 minut proležet. Vychladlé těsto potřete rybízovým džemem a poté ořechovou náplní. Tu zlehka na těsto utiskejte, aby se při krájení nerozpadala. Vložte prozatím do lednice zatuhnout a připravte máslový krém.
  4. Ve větším hrnci přiveďte k varu vodu. Navrch položte mísu tak, aby se její dno nedotýkalo vody a v míse vyšlehejte metličkou žloutky s kakaem a cukrem do lesklé hladké směsi. Krém nechte zchladnout a občas promíchejte, aby se na povrchu nevytvořila kůrka, případně můžete zakrýt jeho povrch folií. Mezitím v robotu vyšlehejte změklé máslo. Jakmile bude mít krém stejnou teplotu jako máslo, postupně jej k němu zašlehejte. Máslovo-kakaový krém natřete na těsto potřené džemem a ořechovou náplní. Uhlaďte jej a dejte zatuhnout alespoň na hodinu do lednice.
  5. Do mísy vložte nadrobno nakrájenou čokoládu. Smetanu přiveďte téměř k varu, poté stáhněte z plamene a přelijte přes čokoládu. Čokoládu nechte asi minutu jen tak bez zamíchání pod smetanou rozpustit a pak pomocí metličky vymíchejte v hladkou lesklou ganache. Nalijte ji na ztuhlý krém, pěkně zarovnejte a nechte pár hodin, nebo ideálně do druhého dne, ztuhnout.
  6. Izidor krájejte dlouhým ostrým nožem, předem namočeným v hluboké nádobce s horkou vodou. Po každém řezu otřete nůž papírovou utěrkou a pokračujte stejným způsobem, dokud Izidor nerozkrájíte. Každou porci ozdobte půlkou vlašského ořechu.