Cuketová sezóna přináší spoustu příležitostí, kde zužitkovat tuto oblíbenou a variabilní zeleninu. Salát s cizrnou je sice vcelku snadný, zato ale chutná báječně a příjemně vás zasytí. A pokud máte na zahradě i přebytky rajčat, přidejte je na plech asi v polovině pečení a pak je do salátu zakomponujte. Mimochodem, tento salát (bez dresinku) můžete připravit jako skvělou vegetariánskou náplň do quesadilly a vytvořit tak o něco výživnější pokrm. Sýr v tomto případě nakrájejte na menší kostičky nebo nastrouhejte. Česnek a oregano, které nepoužijete do dresinku, do náplně však přidejte.
Cuketový salát s cizrnou a kozím sýrem
Na 2 porce potřebujete:
- 2 větší cukety nebo 3 menší cukety
- 1,5 lžíce olivového oleje
- Mletý římský kmín
- Sůl
- 150 g uvařené cizrny
- Hrst rukoly
- 1 až 2 lžíce piniových semínek
- 100 g kozího sýru (polotvrdého)
Dresink:
- 2 lžíce olivového oleje
- 1,5 lžíce citronové šťávy
- 1 stroužek česneku
- 1 lžička nadrobno pokrájeného oregana
- Sůl
- Čerstvě mletý pepř
Postup
- Cuketu nakrájejte na centimetrové plátky. Přendejte do širší mísy, pokapejte olivovým olejem (stačit bude 1,5 lžíce) a poprašte špetkou mletého římského kmínu. Osolte a dobře promíchejte. Cuketu rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem. Pečte při 190 °C (horkovzduch) 30 až 35 minut dozlatova.
- Cuketu rozprostřete na talíře a zasypejte cizrnou, přidejte trochu rukoly a jen tak lehce prsty promíchejte, aby se cuketa nerozmačkala.
- Připravte si dresink. Olivový olej nalijte do mističky spolu s citronovou šťávou. Přidejte najemno nasekaný česnek a oregano, sůl a pepř. Směs dobře prošlehejte.
- Piniová semínka opražte nasucho na pánvi. Sýr nakrájejte na malé kostičky. Salát ingrediencemi posypejte. Nakonec přelijte dresinkem a podávejte.