Cuketová sezóna přináší spoustu příležitostí, kde zužitkovat tuto oblíbenou a variabilní zeleninu. Salát s cizrnou je sice vcelku snadný, zato ale chutná báječně a příjemně vás zasytí. A pokud máte na zahradě i přebytky rajčat, přidejte je na plech asi v polovině pečení a pak je do salátu zakomponujte. Mimochodem, tento salát (bez dresinku) můžete připravit jako skvělou vegetariánskou náplň do quesadilly a vytvořit tak o něco výživnější pokrm. Sýr v tomto případě nakrájejte na menší kostičky nebo nastrouhejte. Česnek a oregano, které nepoužijete do dresinku, do náplně však přidejte.

Cuketový salát s cizrnou a kozím sýrem

Na 2 porce potřebujete:

  • 2 větší cukety nebo 3 menší cukety
  • 1,5 lžíce olivového oleje
  • Mletý římský kmín
  • Sůl
  • 150 g uvařené cizrny
  • Hrst rukoly
  • 1 až 2 lžíce piniových semínek
  • 100 g kozího sýru (polotvrdého)

Dresink:

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1,5 lžíce citronové šťávy
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžička nadrobno pokrájeného oregana
  • Sůl
  • Čerstvě mletý pepř

Postup

  1. Cuketu nakrájejte na centimetrové plátky. Přendejte do širší mísy, pokapejte olivovým olejem (stačit bude 1,5 lžíce) a poprašte špetkou mletého římského kmínu. Osolte a dobře promíchejte. Cuketu rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem. Pečte při 190 °C (horkovzduch) 30 až 35 minut dozlatova.
  2. Cuketu rozprostřete na talíře a zasypejte cizrnou, přidejte trochu rukoly a jen tak lehce prsty promíchejte, aby se cuketa nerozmačkala.
  3. Připravte si dresink. Olivový olej nalijte do mističky spolu s citronovou šťávou. Přidejte najemno nasekaný česnek a oregano, sůl a pepř. Směs dobře prošlehejte.
  4. Piniová semínka opražte nasucho na pánvi. Sýr nakrájejte na malé kostičky. Salát ingrediencemi posypejte. Nakonec přelijte dresinkem a podávejte.