skip to main content

Porce bílkovin srolovaná do nejuniverzálnější zeleniny: cuketové rolky s fazolovým krémem

Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, byznysové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.

Reklama

Málokterá zelenina je tak univerzální jako cuketa. Připravíte si z ní oběd na pánvi do pěti minut, hodí se jako součást slavnostního menu a využijete ji i v přípravě dezertů. Její všestranné využití ve studené i teplé kuchyni ji řadí mezi nejoblíbenější druhy zeleniny v Česku, čemuž přispívají i nevelké nároky na pěstování.

Skvělou chuť cuketových jídel však může narušit hořkost. Není radno ji podceňovat, jelikož nahořklá chuť nás varuje před nebezpečím otravy. Příčinou hořkosti cuket je zvýšená koncentrace toxické látky kukurbitacin. Vyskytuje se zejména u přezrálých plodů. Ideální je proto zpracovávat menší až středně velké cukety, které mají beztak lepší chuť. 

Na 2 porce potřebujete:

  • 2 středně velké cukety
  • Olivový olej
  • Sůl
Reklama

Na fazolový krém:

  • 200 g fazolí borlotti – vařených nebo sterilovaných
  • 5 kousků / 50 g sušených rajčat naložených v oleji
  • 1 lžička mleté uzené papriky
  • ½ lžičky mletého římského kmínu
  • 1 lžíce lístků petrželky
  • 4–5 listů bazalky
  • 2 lžíce balzamikového octa
  • 1 lžíce olivového oleje
  • Sůl
  • Čerstvě mletý pepř

Na dokončení:

  • Černý sezam
  • Lístky bazalky nebo petrželky

Postup

  1. Cuketu nakrájejte na půlcentimetrové plátky a vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem. Potřete olivovým olejem a osolte. Dejte péct na 200 °C po dobu asi půl hodiny. 3 minuty před dopečením zvedněte teplotu na 230 °C a zapněte v troubě gril, aby se cuketa opekla dozlatova.
  2. Do mixéru vložte fazole, sušená rajčata (nechte jen okapat, ale nevysušujte je utěrkou), mletou papriku a římský kmín, petrželku, bazalku, balzamikový ocet, olej, špetku soli a čerstvě mletého pepře. Rozmixujte dohladka.
  3. Fazolovým krémem potřete plátky cukety a stočte do ruličky. 
  4. Na talíři ozdobte černým sezamem a čerstvými bylinkami.

Reklama
Reklama