Vegetariánské verze burgerů jsou stále častěji vítané i mezi zarputilými masaři. Z promyšlené kombinace surovin vzniknou totiž tak lahodné placky, že jim nelze odolat – ostatně burgery z černých fazolí i rýže oříškové chuti jsou toho velmi chutným důkazem.
Wasabi majonéza dodá burgerům příjemně pikantní nádech a teriyaki omáčka se svou kouřovou až oříškovou chutí použité ingredience skvěle doplňuje. O chuťovém zážitku spojeným s karamelizovanou cibulí už snad ani není třeba pochybovat!
Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič
Vegetariánský burger z černých fazolí, hub shiitake, černé rýže a ořechů
Na karamelizovanou cibuli potřebujete:
- 80 g másla
- 500 g cibule
- Sůl
- 1 lžička hnědého cukru
- 2 lžíce jablečného octa
Na 4 fazolové burgery:
- 300 g konzervovaných černých fazolí
- 80 g pekanových ořechů
- 1 lžíce olivového oleje + na pokapání
- Vločková sůl
- Chilli vločky
- 1 stonek jarní cibulky
- 2 stroužky česneku
- Kousek másla
- 80 g hub shiitake
- ½ lžíce citronové šťávy
- Sůl & pepř
- 180 g uvařené černé rýže
- 2 lžíce strouhaného parmezánu
- 2 lžíce omáčky teriyaki + na pokapání bulek
Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič
Na dokončení:
- 4 hamburgerové bulky
- 4 lžíce majonézy
- 1 lžička wasabi
- Směs listů salátů
- Čerstvý koriandr
- 4 plátky čedaru
- 1 zralé avokádo
Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič
Postup
- Ve velké pánvi rozpusťte máslo, přidejte na měsíčky nakrájenou cibuli, osolte a dobře promíchejte. Restujte na nižším plameni, dokud nezačne cibule karamelizovat. Průběžně míchejte a odškrabujte lehké přípečky ze dna pánve. Pro získání perfektního výsledku vám restování zabere okolo hodiny.
- Jakmile budete s výslednou barvou cibule spokojeni (bude krásně zlatohnědá), vmíchejte cukr a nechte jej trochu zkaramelizovat. Přilijte ocet a tekutinu nechte odpařit. Dejte prozatím stranou.
- V mezičase propláchněte a sceďte fazole. Dejte je na plech vyložený pečicím papírem spolu s pekany. Pokapejte vše trochou oleje, posypejte vločkovou solí a dle chuti chilli vločkami. Pečte při 200 °C 10 minut do rozvonění. Jakmile obsah plechu zchladne, rozmixujte jej v mixéru nahrubo.
- Jarní cibulku s česnekem nasekejte a nechte změknout a rozvonět v pánvi na kousku másla. Přidejte na plátky nakrájené houby shiitake a orestujte. Zakápněte citronem, osolte, opepřete a nechte vychladnout.
- Vše smíchejte ve větší míse spolu s uvařenou černou rýží, parmezánem a teriyaki omáčkou. Směs důkladně pomačkejte a nechte asi 15 minut odležet v lednici. Poté vytvořte 4 vyšší placky o průměru hamburgerových bulek.
- Majonézu smíchejte s wasabi. Fazolové placky ogrilujte na grilu nebo grilovací pánvi s kapkou oleje – z každé strany 2 až 3 minuty. Bulky prokrojte a řezné strany rovněž opečte.
- Spodní část bulky potřete wasabi majonézou. Na ni položte listy salátu a koriandru, připravenou fazolovou placku, plátek čedaru, pár plátků avokáda a vše završte karamelizovanou cibulkou.
- Vrchní část housky pokapejte teriyaki omáčkou a přiklopte. Užijte si to skvělé spojení chutí.
Ty nejlepší burgerové housky
Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič