Vegetariánské verze burgerů jsou stále častěji vítané i mezi zarputilými masaři. Z promyšlené kombinace surovin vzniknou totiž tak lahodné placky, že jim nelze odolat – ostatně burgery z černých fazolí i rýže oříškové chuti jsou toho velmi chutným důkazem.

Wasabi majonéza dodá burgerům příjemně pikantní nádech a teriyaki omáčka se svou kouřovou až oříškovou chutí použité ingredience skvěle doplňuje. O chuťovém zážitku spojeným s karamelizovanou cibulí už snad ani není třeba pochybovat!

info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Vegetariánský burger z černých fazolí, hub shiitake, černé rýže a ořechů

Na karamelizovanou cibuli potřebujete:

  • 80 g másla
  • 500 g cibule
  • Sůl
  • 1 lžička hnědého cukru
  • 2 lžíce jablečného octa

Na 4 fazolové burgery:

  • 300 g konzervovaných černých fazolí
  • 80 g pekanových ořechů
  • 1 lžíce olivového oleje + na pokapání
  • Vločková sůl
  • Chilli vločky
  • 1 stonek jarní cibulky
  • 2 stroužky česneku
  • Kousek másla
  • 80 g hub shiitake
  • ½ lžíce citronové šťávy
  • Sůl & pepř
  • 180 g uvařené černé rýže
  • 2 lžíce strouhaného parmezánu
  • 2 lžíce omáčky teriyaki + na pokapání bulek
info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Na dokončení:

  • 4 hamburgerové bulky
  • 4 lžíce majonézy
  • 1 lžička wasabi
  • Směs listů salátů
  • Čerstvý koriandr
  • 4 plátky čedaru
  • 1 zralé avokádo
info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Postup

  1. Ve velké pánvi rozpusťte máslo, přidejte na měsíčky nakrájenou cibuli, osolte a dobře promíchejte. Restujte na nižším plameni, dokud nezačne cibule karamelizovat. Průběžně míchejte a odškrabujte lehké přípečky ze dna pánve. Pro získání perfektního výsledku vám restování zabere okolo hodiny.
  2. Jakmile budete s výslednou barvou cibule spokojeni (bude krásně zlatohnědá), vmíchejte cukr a nechte jej trochu zkaramelizovat. Přilijte ocet a tekutinu nechte odpařit. Dejte prozatím stranou.
  3. V mezičase propláchněte a sceďte fazole. Dejte je na plech vyložený pečicím papírem spolu s pekany. Pokapejte vše trochou oleje, posypejte vločkovou solí a dle chuti chilli vločkami. Pečte při 200 °C 10 minut do rozvonění. Jakmile obsah plechu zchladne, rozmixujte jej v mixéru nahrubo.
  4. Jarní cibulku s česnekem nasekejte a nechte změknout a rozvonět v pánvi na kousku másla. Přidejte na plátky nakrájené houby shiitake a orestujte. Zakápněte citronem, osolte, opepřete a nechte vychladnout.
  5. Vše smíchejte ve větší míse spolu s uvařenou černou rýží, parmezánem a teriyaki omáčkou. Směs důkladně pomačkejte a nechte asi 15 minut odležet v lednici. Poté vytvořte 4 vyšší placky o průměru hamburgerových bulek.
  6. Majonézu smíchejte s wasabi. Fazolové placky ogrilujte na grilu nebo grilovací pánvi s kapkou oleje – z každé strany 2 až 3 minuty. Bulky prokrojte a řezné strany rovněž opečte.
  7. Spodní část bulky potřete wasabi majonézou. Na ni položte listy salátu a koriandru, připravenou fazolovou placku, plátek čedaru, pár plátků avokáda a vše završte karamelizovanou cibulkou.
  8. Vrchní část housky pokapejte teriyaki omáčkou a přiklopte. Užijte si to skvělé spojení chutí.

Ty nejlepší burgerové housky

info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič