K létu patří grilování, garden party, svěží drinky a rovněž burgery. Pokaždé můžete překvapit jejich ojedinělou náplní, stačí vymyslet jen tu správnou kombinaci. Dnes vám přinášíme tip, který ocení i vegetariáni a všichni ti, kteří se pro jednou nechtějí zaprásknout čtvrt kilem masa.

Tahle dvacetiminutovka je zatraceně dobrá, svěží a chuťově vyladěná. A pokud si někdy najdete více než oněch 20 minut času, můžete vyzkoušet i domácí nešizené máslové bulky nebo ananasové housky v havajském stylu.

Vegeburger s grilovaným halloumi, avokádem a jalapeño

Na 4 porce potřebujete:

  • 2 větší avokáda
  • 3 lžíce limetové šťávy
  • 1 zelenou jalapeño papričku 
  • 1 stroužek česneku
  • sůl
  • 250 g větších cherry rajčat (různých barev)
  • 100 g hráškových výhonků
  • 450 g sýru halloumi
  • olivový olej na potření
  • 4 hamburgerové bulky
  • 4 nakládané červené pečené papriky

Na majonézový dresink:

  • 200 g 15% zakysané smetany
  • 3 lžíce delikátní majonézy
  • 1 lžičku olivového oleje
  • pár lístků čerstvé bazalky
  • pár lístků čerstvé máty
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

Postup

  1. V hlubším talíři rozmačkejte vidličkou dužinu z obou avokád. Vmíchejte šťávu z limety a nadrobno pokrájenou jalapeňo papričku zbavenou semen. Přidejte nasekaný česnek a dochuťte solí. Dejte prozatím do lednice.
  2. V misce smíchejte zakysanou smetanu, majonézu, olivový olej a nadrobno nasekané bylinky. Jemně osolte a posypejte čerstvě namletým pepřem. Schovejte prozatím rovněž do chladu. Rajčata nakrájejte na plátky. Hráškové výhonky umyjte a nechte okapat.
  3. Rozpalte grilovací pánev nebo gril. Halloumi nakrájejte na 8 plátků a všechny lehce potřete olivovým olejem. Opékejte z každé strany 2 až 3 minuty dozlatova. Na suché pánvi opečte postupně i rozříznuté bulky (postačí jim k opečení přibližně půl minuty).
  4. Na spodek opečené housky rozprostřete čtvrtinu avokádové směsi, několik plátků rajčat, 2 kousky sýru halloumi, nakládanou červenou papriku (podle potřeby ji překrojte na menší kousky) a hrst hráškových výhonků. Na vrchní část housky naneste čtvrtinu majonézového dresinku a burger přiklopte. Tímto způsobem připravte všechny 4 burgery a rovnou se do nich pusťte.