skip to main content

Vegetariánský burger vyladěný k dokonalosti: s falafelem a microgreens

Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, businessové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikání jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže, vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci ForbesLife. Život je bohatý.

Reklama

Vegetariánské burgery už dávno nejsou v oblibě jen mezi vegetariány, ale kolikrát si na nich pochutná i ten nejzapřisáhlejší milovník masa. Je potřeba dobře zkombinovat chutě a vyladit je do posledních detailů. My jsme dnes zvolili falafel v kombinaci s tahini dresinkem, který k němu neodmyslitelně patří, a červeným zelím, jehož chuť jsme podtrhli použitím microgreens. Jedná se vlastně o minizeleninu, respektive o její výhonky, nadupané bohatým zdrojem vitaminu C. Jen těžko uvěřit, kolik se v tak malé „zelenině“ skrývá chuti a jak skvěle výsledný pokrm dokáže vyzdvihnout. 

Na 3 burgery potřebujete:

  • 250 g sušené cizrny
  • 1 menší cibuli
  • 1 malý stroužek česneku
  • 2 lžíce čerstvých listů hladkolisté petržele
  • 2 lžíce čerstvých listů koriandru
  • 1 lžičku mletého římského kmínu 
  • ½ lžičky mletého koriandru
  • špetku kardamomu
  • ½ lžičky kypřicího prášku
  • 1 lžičku soli
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 3 lžíce vody

Dále:

Reklama
  • 150 g červeného zelí 
  • 2 lžičky červeného vinného octa
  • sůl
  • 6 koleček lilku
  • 1 lžíci olivového oleje
  • 3 (černé) hamburgerové housky
  • 3 hrstky rukoly
  • 3 kolečka masitého rajčete
  • microgreens červené zelí
  • čerstvý koriandr

Na tahini dresink:

  • 75 g sezamové pasty tahini
  • 60 ml vody
  • 1 lžíci citronové šťávy
  • 1 malý stroužek česneku
  • sůl

Postup

  1. Postup, jak připravit ten nejlepší falafel, najdete zde. Cizrnovou směs si připravte den předem, jistě to při přípravě burgeru oceníte. Ze směsi pak vytvarujte 3 poctivé „fláky“ o výšce cca 3 cm po zhruba 190 gramech. Smažte je z každé strany asi 8 minut, než chytnou krásně zlatavou barvu.
  2. Červené zelí očistěte a nahrubo nakrouhejte. Přidejte k němu červený vinný ocet a trochu osolte. Promíchejte a pusťte se do přípravy dresinku.
  3. Nejprve důkladně promíchejte tahini pastu a poté odeberte požadované množství do misky. Přidejte vodu, citronovou šťávu, najemno nasekaný česnek a špetku soli. Pořádně vše promíchejte, dokud vám nevznikne jemný světlý dresink.
  4. Plátky lilku lehce potřete olivovým olejem, osolte a opékejte na grilovací pánvi z každé strany asi 2 minuty. Na pánvi opečte rovněž rozpůlené hamburgerové bulky řeznými stranami dolů.
  5. Spodní opečenou bulku potřete tahini dresinkem, položte na něj omytou a okapanou rukolu, plátek rajčete a dva plátky lilku. Odstřihněte několik výhonků červeného zelí a zeleninu jimi posypejte. Nyní přichází řada na voňavý kus falafelu, který opět potřete trochou dresinku. Posypejte nakrouhaným zelím, několika lístky koriandru a uzavřete vrchní částí bulky namazané dresinkem. 
  6. Na závěr takto připravený burger propíchněte napichovátkem a podávejte s hranolky a tahini dresinkem.

Reklama
Reklama