Podnikatel Tomáš Karpíšek se momentálně rozhodl vsadit na pivo a klasickou českou kuchyni. Alespoň soudě podle nových podniků, které jeho Ambiente otevírá.

K oblíbeným Lokálům, Čestru, Kantýně, café Savoy či Pizza Nuova přibude ještě hospoda U Kalendů, další Lokál či Pult, kde se bude čepovat šest českých ležáků. Karpíšek tak dostává svému slovu, kdy v rozhovoru pro Forbes.cz na konci května sliboval, že bude navzdory krizi otevírat další restaurace.

V pandemii sice musel řadu svých zaměstnanců propustit, ale zároveň prý za celou historii své činnosti, která se datuje až od roku 1995, nevymyslel tolik nového jako právě teď.

Být kreativní v době krize podle něj sice není jednoduché, ale pro Karpíška a jeho tým to byl terapeutický proces, který jim i v těch nejtemnějších časech protiepidemologických opatření dodával pocit, že jejich práce má smysl.

A co tedy Karpíšek vymyslel?

Jeho pivní koncept Pultu v Celnici, který se otevře jako první, nepočítá s kuchyní, ale hlavně s milovníky zlatavého moku. „Budeme v něm čepovat šest českých ležáků, které podle svého nejlepšího vědomí a svědomí vybere degustační rada,“ informuje Ambiente ve newsletteru.

A jeden z nejúspěšnějších konceptů Ambiente, česká hospoda Lokál, zase najde své místo i ve Vodičkově ulici. „Ilustrace do dřevěného obložení chystá Jakub Plachý, autor Velké knihy čůrání, a jeden z jeho obrázků se brzy objeví na pivních táckách ve všech Lokálech,“ přibližuje Ambiente.

Zatímco třeba v sousedním Berlíně jsou v trendu udržitelné veganské restaurace a menzy na univerzitě na žádost studentů plošně omezují maso, Karpíšek se soustředí na „staré dobré“ české recepty.

„Veganství vnímám jako marketingovou nálepku. Udržitelnost ale beru vážně. Myslíme na to, jak se chovat, abychom nepřispívali ke globálnímu oteplování,“ řekl pro Forbes.cz před třemi měsíci.

Pokud už si chcete dopřát maso, tak k němu podle Tomáše Karpíška můžete přistupovat jako k cukrovinkám. Tedy dobrého pomálu, a když už, tak by mělo mít dobrý původ.

A až na maso dostanete chuť, můžete na něj zajít třeba do restaurace U Kalendů, kterou Ambiente znovu otevírá. V minulosti platila za oblíbené místo disidentů, novinářů i umělců.

„Stojí na nábřeží blízko tržiště náplavka v Podskalí a my v ní stavíme pekárnu, restauraci a výčep. Kuchyni a pekárně budou šéfovat dosavadní kreativní šéfkuchaři Ambiente Honza Všetečka a Sláva Grigoryk,“ uvádí Ambiente.

Dostanete tam podle Karpíška obyčejné jídlo, které však bude neobyčejné, už kvůli schopnostem kuchařů, kteří vám ho připraví.

Kromě nových podniků však podnikatel slíbil i pro zákazníky jednu méně příjemnou věc – plošné zdražení v jeho restauracích.

„Každý podnikatel samozřejmě chce poskytovat skvělé zboží, které bude stát málo a on vydělávat hodně, ale to je utopie. Nemáme jinou možnost, pozorujeme to na trzích, kde protipandemická opatření polevila, a zdražilo se v Británii, Izraeli i Dánsku,“ řekl Karpíšek v rozhovoru pro Forbes.

„Ne všude můžeme změnit koncept jako u La Degustation, a ačkoliv je to velmi nepříjemný krok, musíme zvýšit ceny u všeho zhruba o deset až patnáct procent,“ dodal.