Veganské jídlo mnohdy příjemně překvapí i velké milovníky masa. Pokud právě takové hledáte, wrapy s jemnou bazalkovou edamame pomazánkou, sladkou pečenou mrkví a marinovaným tempehem budou skvělou volbou. Rozličnost chutí i barev je velice pestrá. Pestré je i zastoupení živin v tomto pokrmu, které z wrapů vytváří plnohodnotný a vyvážený oběd nebo večeři. Tempeh můžete vyměnit za tofu, nicméně tempeh, díky procesu fermentace, je pro tělo ještě přínosnější a lépe stravitelný než tofu.

Mimochodem tento edamame krém, kterými wrapy potíráte, poslouží zároveň jako pomazánka na pečivo, krekry i k zeleninovým hranolkům.

Vegan oběd do krabičky: wrapy s pečenou mrkví, tempehem a edamame pomazánkou

Na 3 wrapy potřebujete:

  • 150 g edamame bobů
  • ½ avokáda (100 g)
  • 2,5 až 3 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce tahini pasty
  • 1 lžíce jogurtu (kravský nebo rostlinný, např. kokosový)
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • Hrst bazalky
  • Sůl
  • Čerstvě mletý pepř

Dále potřebujete:

  • 3 středně velké mrkve
  • Olivový olej
  • Sůl
  • Čerstvě mletý pepř
  • 100 g marinovaného tempehu
  • 3 celozrnné tortilly
  • Římský salát

Postup

  1. Edamame fazolky vložte do vroucí vody, velice krátce povařte, sceďte a rychle přendejte do ledové vody. Zblanšírované edamame znovu sceďte, nechte okapat a pak přendejte do food procesoru. Přidejte avokádo, zalijte citronovou šťávou, přidejte tahini pastu, jogurt, česnek, římský kmín, bazalku, sůl a pepř a dohladka rozmixujte. Prozatím uložte do lednice.
  2. Mrkve přepulte a pak nakrájejte na čtvrtiny. V misce nebo na plechu vyloženém pečicím papírem pokapejte trochou oleje, osolte a opepřete a promíchejte. Rozprostřete na plech tak, aby se kousky mrkve nepřekrývaly. Tempeh nakrájejte na plátky, množství by mělo vyjít na 6 plátků. Položte je vedle mrkve na plech, potřete trochou oleje, opepřete. Společně pečte při 200 °C 15 až 20 minut.
  3. Celozrnné tortilly postupně jednu po druhé nahřívejte a plňte. Nejdříve doprostřed rozetřete část edamame pomazánky, poté zakryjte římským salátem, doprostřed vyrovnejte do řádku několik kousků mrkve a 2 plátky tempehu. Boční strany tortilly ohněte dovnitř a pak odspoda vzhůru srolujte. Uvažte na obou koncích provázkem, aby se tortilla nerozbalila, a pak uprostřed překrojte napůl. Podávejte.

Tip: Místo klasické pšeničné placky použijte bezlepkovou tortillu z červené čočky.