I když wrap naplníte samými zdravými ingrediencemi, pořád si je balíte do velké placky z pšeničné mouky. Na té nemusí být nic špatného, ale velká část kupovaných trvanlivých tortill kromě ní obsahuje také řadu dalších surovin, které už se zdravou stravou nemají mnoho společného.

Pokud se těmto přísadám (a lepku) chcete vyhnout, zkuste domácí placky z červené čočky. Ta navíc obsahuje podstatně více bílkovin a do placek už krom špetky soli nemusí přijít nic dalšího. Pokud naopak chcete tortilly ještě výživnější, zalijte čočku domácím vývarem. Takové placky navíc chutnají i dětem.

Bezlepkové domácí tortilly z červené čočky

Na 6 tortill potřebujete:

  • 1 hrnek červené čočky
  • 2 hrnky vody nebo vývaru
  • ¼ lžičky soli
  • Olej ve spreji

Čím lze placky dochutit:

  • ¼ lžičky kurkumy, sladké papriky či kari
  • 1 lžička Srirachy
  • ½ lžičky bylinek

Postup

  1. Čočku dobře propláchněte, zalijte vodou či vývarem (zeleninovým, kuřecím či morkovým) a nechte do druhého dne (nebo alespoň 3 hodiny) nabobtnat.
  2. V blenderu potom se solí a případně dalším kořením rozmixujte na co nejjemnější směs. Nepřilnavou pánev zlehka postříkejte nebo ubrouskem potřete olejem, nalijte malou naběračku těsta, lžící ho rozprostřete na placku jen o něco silnější než palačinku a z obou stran opékejte. Těsto vždy před nalitím na pánev zamíchejte.
  3. Podávejte jako přílohu k palak paneeru, tikka masale, dýňovému kari s arašídovým máslem nebo naplněné na způsob tortill či palačinek.

Tip: Pro lépe stravitelné luštěniny můžete nechat rozmixované těsto prokvasit. Jednoduše ho ve skleněné misce přikryjte a nechte stát při pokojové teplotě přes noc nebo než se v těstě objeví malé bublinky.