skip to main content
Gastronomie

Dnes otevírá nové Manifesto. Sází na udržitelnost a vyhlášené restaurace

V minulosti tu stála nevzhledná vietnamská tržnice. Během pětatřiceti dní se ale problémová lokalita u pražského autobusového nádraží Na Knížecí proměnila k nepoznání. V rekordním čase tu vyrostla nová pobočka streetfoodového konceptu Manifesto, která otevírá dnes v 17 hodin.

Plochu přes 2 600 metrů čtverečních obsadily stříbrné kontejnery se stánky čtrnácti restaurací rozmanitých světových kuchyní. Jejich střechy pokrývá konstrukce z tyrkysového lešení, která tvoří kostru prostorných teras až pro dvě stě lidí. A celková kapacita je kolem pěti set osob.

„Je to náš nejambicióznější projekt, jak z hlediska velikosti, tak výběru restaurací. V našem pořadníku máme 170 restaurací, které mají zájem se sem dostat. Můžeme si tak vybírat ty nejlepší,“ říká americký architekt Martin Barry, který projekt Manifesto rozjel před třemi lety ve snaze oživit zapomenuté a zanedbané pozemky.

Reklama

Ve vítězné sestavě je tak například vyhlášený šéfkuchař Ricardo Lucque, majitel podniků Aromi, La Finestra nebo La Bottega. „Pandemie proměnila náš pohled na restaurace a na celé odvětví. I já jsem se proto rozhodl zkusit něco nového a pod značkou Mare by Aromi propojit mořské plody, fine dining a street food,“ popisuje Lucque.

Mořské plody nabídne také řecká restaurace Yaya’s Meat & Seafood nebo Havají a Asií inspirované Napoke. V asijské sekci najdou návštěvníci korejské speciality od restaurace Bab rýže, japonský Taiko Ramen Bar či indický koncept Naan & Curry, za nímž stojí majitel skupiny Zátiší Sanjiv Suri.

Brazilskou kuchyni si mohou hosté vychutnat v podniku Favel a street food z Argentiny zase v novém konceptu Tinas Tapas od majitele Gran Fierro Juana Cruze Pacina. A latinskoamerické trio uzavírá restaurace Alebrijes Cocina Mexicana.

Chybět nebude ani severoamerická kuchyně, třeba jižanské barbeque od Dirty Dog Southern Smokehouse. „Zaměřujeme se na nejrůznější přípravu masa, ale i další tradiční pokrmy z jihu USA. Chceme ukázat, že americké jídlo nejsou jen burgery a hranolky,“ říká majitel Isaac Starobin. Milovníci burgerů a hranolek však nemusí smutnit, najdou je jen o kousek dál u Faency Fries nebo Hoxton Burgers.

Pro dezert si hosté mohou skočit do sladké sekce, kde si mohou dopřát například cronuty neboli kroblihy, tedy něco mezi croissantem a koblihou s náplněmi a polevou v podání Oh Deer Bakery, nebo třeba zmrzlinu od Ben&Jerry’s.

Reklama

Zelená elektřina, střechy i stěny

Nové Manifesto navrhli architekti Ondřej Chybík a Michal Krištof se svým týmem. Nahradilo nedalekou pobočku na Smíchově, na které se také podíleli. Dostali přitom za úkol využít mobiliář a materiály právě ze smíchovského Manifesta od kontejnerů přes osvětlení až po nábytek a podlahy.

V rámci udržitelnosti bude stavba využívat stoprocentně obnovitelnou energii od společnosti Nano Energies, dešťovou vodu a kompostovací technologii. A místo jednorázového nádobí typického pro streetfood se jídlo bude servírovat na porcelánu.

V jednom z kontejnerů také vyrostla hydroponická farma GreeenBox od společnosti GreeenTech. „Pěstováním bez půdy v živném roztoku šetříme až 95 procent vody oproti běžnému zemědělství. Funguje to zcela automatizovaně od vzduchotechniky přes přísun vody a živin. Můžeme tu vypěstovat až 3 750 rostlin,“ popisuje CEO GreeenTech Dmitrij Lipovskij.

Zdejší saláty, bazalka a mikrobylinky putují do místních restaurací, ale i dalším zákazníkům. A návštěvníci si tady mohou koupit výpěstky i v prodejním okýnku. Do budoucna by se přitom nabídka měla rozšířit ještě o další plodiny.

Kontejner GreeenBox pokryje zeleným porostem společnost Liko-S, která v areálu instalovala také velkou zelenou stěnu, zdobící kulturní stage. „Stěna je kompletně vyrobená z recyklátu a díky pokročilému systému samozávlahy neustále plná vody, kterou rostliny odpařují a chladí tak okolí. Zároveň redukuje prašnost a hluk,“ přibližuje Jan Morbacher, šéf marketingu společnosti Liko-S.

A zelení porostou i stěny a střechy krychlových pergol od nábytkářské firmy mmcité. Ty nabídnou různé varianty sezení pro menší skupinky hostů s otočnými křesly, pohodlnými lavičkami a separé tvořeným otočnými dřevěnými lamelami.

Pobočka na Andělu je už třetí Manifesto, které v Praze vyrostlo. Vedle zaniklé pobočky na Smíchově funguje v současnosti ještě jedna na Florenci. A brzy otevřou i další v zahraničí. Martin Barry se svým týmem totiž připravuje velkolepou expanzi do USA, Belgie a Německa.

Reklama
Reklama