Nejprve ta špatná zpráva: stárnout prý začínáme už ve 25 letech. A teď ta dobrá: omládnout se dá až o dvacet let. V novém díle podcastu Jak být lepší to tvrdí lékařka Monika Golková.

„Platí, že jsme to, co jíme. Můžete mít na něco intoleranci, aniž si to uvědomujete. A tělo se tak vyčerpává zánětem, se kterým bojuje,“ tvrdí Monika Golková, která je zároveň majitelkou antiaging kliniky. Strava a pohyb jsou podle ní základními pilíři zdraví a dlouhověkosti.

Nejvíce prý stárneme mezi čtyřiceti a padesáti lety. Po menopauze a andropauze ženy i muži přicházejí o hormony, které ovlivňují nejen naši kondici, ale i náš vzhled: třeba to, zda nám září oči, jakou máme pleť a jak jsme atraktivní pro opačné pohlaví.

V moderní medicíně se i tohle dá podle Golkové řešit doplněním hormonů na míru, které si lidé mažou na tělo ve speciálních krémech. 

Antiaging medicína se podle ní hodně rozvíjí a má mnoho novinek. Jde o široce rozkročený obor, který zahrnuje správnou výživu, regeneraci nebo doplňování právě tělu vlastních hormonů, jejichž hladina začíná od určitého věku klesat. 

Devětačtyřicetiletá primářka Monika Golková tento obor přinesla do Česka a založila si vlastní kliniku v Praze A2C.

Původně se věnovala neurologii, antiaging medicínu pak vystudovala na univerzitě v Charleroi v Belgii. V roce 2005 založila také Asociaci medicíny proti stárnutí ČR s cílem rozšířit ji mezi lékaře a také celou populaci. 

Do jaké míry je naše stárnutí ovlivněné genetikou? Stárnou ženy jinak než muži? Jak můžeme omládnout až o dvacet let? S čím vším souvisí strava? Je dobré preventivně vynechat třeba laktózu nebo lepek? Nejen o tom je řeč v dalším díle podcastu Jak být lepší.