Jsou skladné, snadné, roztomilé a můžete je ihned servírovat bez zdlouhavého krájení. A přesně proto je milujeme. Cupcakes jsme tentokrát připravili ve svěží makové, lehce nahořklé variantě s grepem. Těsto se vám rozplyne na jazyku, zatímco mák skvěle zakřupe.
Cupcakes mají překvapivě dlouhou historii, první recept se objevil již na konci 18. století v kuchařce od Amelie Simmons. Můžete si je vychutnat v nespočtu variant, za nás doporučujeme i další neotřelou Earl Grey příchuť, lahodné perníkové, kakaové black forest nebo dekadentní čokoládové se slaninou a bourbonem.
Makové cupcakes s grepovým krémem
Na 12 kusů potřebujete:
- 50 g řepkového oleje
- 70 g změklého másla
- 80 g krupicového cukru
- 2 vejce
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- 210 g hladké mouky
- 1/3 lžičky mleté vanilky
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 2/3 lžičky kypřicího prášku
- špetku soli
- 100 g mléka
- 100 g šťávy z růžového grepu
- 25 g celého máku
Na grepový krém:
- 230 g šťávy z růžového grepu
- kůru z 1/2 grepu
- 100 g krupicového cukru
- 5 žloutků
- 120 g másla
- 300 g mascarpone
- 25 g mletého máku
- růžový grep a celý mák na ozdobu
Postup:
- Nejprve připravte základ na grepový krém. Grepovou šťávu i kůru smíchejte v kastrůlku s cukrem a žloutky. Za stálého míchání metličkou přiveďte k varu a vařte několik minut, dokud směs nezhoustne do konzistence hustého pudinku. V tuto chvíli stáhněte z plotny a vmíchejte pokrájené máslo.
- Hladkou omáčku přelijte do čisté misky a přetáhněte potravinovou fólií tak, aby se zcela dotýkala povrchu a nevytvořil se tak škraloup. Nechte vychladnout na lince, následně přendejte ztuhnout do lednici alespoň na 2 hodiny.
- Mezitím připravte korpusy. Troubu předehřejte na 170 °C a formu na muffiny vystelte papírovými košíčky. Změklé máslo spolu s řepkovým olejem a cukrem vyšlehejte v robotu či pomocí ručního šlehače do světlé a nadýchané pěny, trvá to cca 2 minuty. K našlehané směsi přidejte vajíčka a vanilkový extrakt a šlehejte další minutu, dokud se suroviny nespojí.
- Ve vedlejší misce smíchejte mouku, vanilku, jedlou sodu, kypřicí prášek i sůl. Polovinu této sypké směsi zašlehejte do těsta. Nyní přilijte mléko, grepovou šťávu, zbytek sypkých surovin a mák a jen lehce a rychle prošlehejte, aby se veškeré složky spojily. Nešlehejte zbytečně dlouho, aby nebylo těsto přešlehané.
- Hotové těsto přelijte do připravené formy, jednotlivé košíky plňte pouze do 2/3. Vložte do rozpálené trouby na cca 18 minut, raději vyzkoušejte špejlí, zda jsou doopravdy hotové. Nechte lehce vychladnout ve formě, poté přesuňte na chladicí mřížku a nechte dojít do pokojové teploty.
- Jakmile je grepový základ ztuhlý, dodělejte krém. Mascarpone lehce prošlehejte, přidejte grepový základ, prošlehejte do hladkého hustého krému a nakonec přidejte mletý mák.
- Hotový krém přesuňte do cukrářského sáčku s řezanou zdobicí špičkou a jednotlivé korpusy ozdobte. Nakonec ozdobte kouskem grepu a lehce posypejte mákem. Dejte ztuhnout do lednici na 30 minut.