Na cukroví je možná ještě brzo, ale na předvánoční cupcakes nikoli! Začněte letos zlehka, a ještě před vánočním šílenstvím nasajte atmosféru díky našemu receptu na perníkovou variantu. Základem je navoněný korpus plný koření, jeho chuť navíc podtrhne lehce nakyslý krém ze smetanového sýru. Na cupcakes milujeme hlavně to, že jsou skvělou mini verzí klasického dortu, ale bez zahlazování a dlouhého stání v kuchyni, tak hurá na ně!

Nevadí, pokud nemáte perníčky na ozdobu, cupcakes budou výborné i bez nich! Pokud byste přeci jen chtěli dodat dezertu křupavý element, můžete místo domácích perníčků zvolit kupované karamelové sušenky či jim podobné. 

Perníkové cupcakes s krémem s čerstvého sýra

Na 12 kusů potřebujete:

  • 70 g změklého másla
  • 50 g řepkového oleje
  • 110 g třtinového cukru
  • 2 vajíčka
  • 150 g hladké mouky
  • 1 lžičku kakaa
  • 1,5 lžičky perníkového koření
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 2/3 lžičky kypřicího prášku
  • Špetku soli
  • 100 g mléka

Na krém:

  • 400 g smetanového sýru typu Philadelphia 
  • 100 g změklého másla
  • 120 g moučkového cukru
  • Perníčky a perníkové koření na ozdobu

Postup

  1. Troubu předehřejte na 170 °C a formu na muffiny vystelte papírovými košíčky. Změklé máslo spolu s řepkovým olejem a třtinovým cukrem vyšlehejte v robotu či pomocí ručního šlehače do světlé a nadýchané pěny, trvá to cca 2 minuty. K našlehané směsi přidejte vajíčka a šlehejte další minutu, dokud se suroviny nespojí. 
  2. Ve vedlejší misce smíchejte mouku, kakao, perníkové koření, skořici, jedlou sodu, kypřicí prášek i sůl. Polovinu této sypké směsi zašlehejte do těsta. Nyní přilejte mléko i zbytek sypkých surovin a jen lehce a rychle prošlehejte, aby se veškeré složky spojily. Nešlehejte zbytečně dlouho, aby nebylo těsto přešlehané.
  3. Hotové těsto přelijte do připravené formy, jednotlivé košíky plňte pouze do 2/3. Vložte do rozpálené trouby na cca 18 minut, raději vyzkoušejte špejlí, zda jsou doopravdy hotové. Nechte lehce vychladnout ve formě, poté přesuňte na chladicí mřížku.
  4. Jakmile mají korpusy pokojovou teplotu, vyšlehejte máslo společně s moučkovým cukrem so světlé a nadýchané pěny, trvá to cca 2 minuty. Přidejte smetanový sýr a prošlehejte do hladkého krému. Přesuňte ho do cukrářského sáčku s řezanou ozdobnou špičkou a na jednotlivé korpusy nastříkejte krém. Nakonec ozdobte perníčkem a lehce posypte perníkovým kořením.