Flapjack je výborná svačina na cesty, do práce i na doma. Nabije vás energií, dodá vlákninu, a ještě si pochutnáte na snacku, u kterého jste si jisti kvalitním složením. Příprava domácích tyčinek vám přitom zabere jen pár minut.

Foto Eva Malúšová

Domácí flapjack

Na 12 až 14 tyčinek potřebujete:

  • 250 g jemných ovesných vloček (zde s vlákninou)
  • 140 g medu
  • 120 g kokosového tuku nebo másla

Pro výraznější chuť navíc:

  • 1 špetka soli
  • 1 lžička vanilky

Postup

  1. Troubu vyhřejte na 170 °C a malý pekáček (20 x 25 centimetrů) vyložte zmuchlaným a znovu rozloženým pečicím papírem.
  2. Jemné vločky (já dávám pro lepší pocit ty s vlákninou) smíchejte s tekutým medem a rozpuštěným kokosovým tukem, pro lepší a výraznější chuť přidejte také trochu soli a vanilku. Směs uhlaďte do pekáčku a pečte asi 30 minut dozlatova.
  3. Po vychladnutí krájejte na tyčinky, které uchovávejte v těsnící dóze a spotřebujte do dvou týdnů.
Foto Eva Malúšová

Tipy & triky:

  • Upečený flapjack přelijte polevou z rozpuštěné čokolády smíchané s arašídovým máslem. Arašídovým nebo jiným ořechovým máslem můžete také nahradit část tuku.
  • Dle chuti přidejte nasekané ořechy, semínka a sušené ovoce.
  • Pro veganský flapjack vyměňte med za javorový sirup.
  • Kromě vanilky můžete tyčinky ochutit mletou tonkou, skořicí nebo třeba kardamomem.
  • Vyzkoušejte také domácí müsli tyčinky s proteinem, ovesné kostky s ořechy a ovocem nebo slaný flapjack se sýrem.