skip to main content

Domácí granola naslano. Zdravá snídaně neznamená jen sladké ovoce

Reklama

Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, businessové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikání jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže, vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.

Instagram ji miluje – granola! Ve většině případů se shledáte s granolou ve sladkém podání – s jogurtem, ovocem, chia pudinkem a tak dále. Ne každý ale sladké kombinace miluje a ne každý může do svého stravovacího režimu granolu nasladko zařadit. Proto vyzkoušejte tuto slanou verzi, kterou si vychutnáte nejen ke snídani a svačině, ale klidně i k večeři.

Slaná granola perfektně chutná s tvarohem a zeleninou. Ozvláštní ale i obložené chleby a její křupavou chuť oceníte také v salátu. Krom toho může být sklenice plná voňavé zdravé granoly originálním jedlým dárkem pro přátele i pro rodinu. 

Ingredience:

Reklama
  • 200 g ovesných vloček
  • 120 g mix oblíbených semínek – v tomto případě velká hrst dýňových a slunečnicových semínek, po lžíci lněného a konopného semínka a bílého a černého sezamu
  • 70 g mix ořechů – v tomto případě velká hrst pekanových ořechů, mandle a vlašské ořechy

Marináda:

  • 1 bílek
  • 1 lžíce javorového sirupu
  • 100 g olivového oleje
  • 2 lžičky najemno pokrájeného čerstvého tymiánu
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • ½ lžičky mletého rozmarýnu
  • Špetka čerstvě mletého pepře 
  • Větší špetka soli
  • Můžete přidat trochu mletého chilli

Postup

  1. Vločky, semínka a oříšky promíchejte ve větší misce. 
  2. Ve vedlejší misce prošlehejte bílek, olej, bylinky, koření a sůl. Tuto marinádu nalijte na připravenou směs a důkladně ji promíchejte.
  3. Plech vyložte pečicím papírem. Směs rovnoměrně rozprostřete po plechu a vložte do trouby vyhřáté na 160 °C (horkovzduch). Pečte 40 minut, přičemž každých 10 minut granolu promíchejte, aby se rovnoměrně propekla.
  4. Po upečení nechte zcela zchladnout a poté skladujte v uzavíratelné nádobě. V chladu vydrží měsíc.

Reklama
Reklama