skip to main content

Nejen pro pamětníky. Tři vejce do skla jako elegantní, rychlá a sytá snídaně

Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, businessové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže, vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.

A přitom taková blbost, co? Tři vejce do skla jsou rychlé, zdravé, zasytí vás na celé dopoledne a ještě si je pokaždé jinak dochutíte. Připomeňte si tuto lehce opomíjenou, ale báječnou úpravu vajec, která údajně patřila k oblíbeným snídaním prezidenta Masaryka a později ji proslavil i Vlasta Burian.

Na 2 porce potřebujete:

  • 6 vajec
  • Sůl & pepř
  • 4 plátky slaniny
  • Hoblinky parmezánu
  • Pažitka na posypání

Na pažitkový olej:

  • 2 plné lžíce čerstvé pažitky
  • 4 lžíce dobrého rostlinného oleje
Reklama

Postup

  1. Pokud si vzpomenete, vejce vyndejte 30 až 60 minut předem z lednice, aby zteplala a nepraskla kvůli teplotnímu šoku. Na stopkách si nařiďte čas: 5 minut pro vejce velikosti L, 4,5 minuty pro vajíčka menší. Na lžíci je vložte do osolené vroucí vody, pusťte si časovač a přiklopte. Po uplynutí dané doby je ihned zchlaďte pod ledovou vodou.
  2. Mezitím si nasucho opražte a na kousky nadrobte slaninu, škrabkou vytvořte hoblinky sýru, olej rozmixujte s pažitkou a další pažitku nastříhejte nebo nasekejte na posypání.
  3. Vajíčka oloupejte (dobře to jde pod vodou), pokud by se vám nedařilo, ze skořápky je vyloupněte lžící a rozdělte do dvou skleniček. Nožem trochu nařízněte, přes sítko, abyste zachytili nerozmixované kousky, pokapejte pažitkovým olejem, posypejte slaninou, sýrem a pažitkou, opepřete a můžete podávat. Sůl ať si každý dá dle chuti a slanosti slaniny a sýru.

Jak na dokonale oloupaná vejce? Loupání pomáhá přidání soli či dvou lžic octa do vody, navrtání malé dírky (jehlou nebo špičkou ostrého nože) do plošší strany vejce i zmíněné ochlazení. Taktéž se potvrzuje, že čím jsou vajíčka starší, tím lépe jdou většinou oloupat (zde se nicméně přimlouváme spíše za čerstvé, byť nedokonale oloupané kousky).

Trik s folií: Pokud se vám ani tak loupání vajec nedaří, použijte trik z některých restaurací: do misky či hrníčku si připravte čtverec potravinářské folie, vejce do ní vyklepněte (můžete i osolit) a zamotejte jako měšec, aby u vajíčka zůstalo co nejméně vzduchu. Vršek zavažte na uzlík nebo převažte provázkem či další folií. Takto si dopředu připravte všechna vajíčka a vařte je pak 4 minuty.

Další ochucení: Vejce do skla jsou boží i s lanýžovým máslem či olejem, trochou křenu, s avokádem a kaviárem nebo uzeným lososem. Nic nezkazíte ani microgreens, plátky ředkviček, dobrou šunkou a opečenými krutony z pečiva.