Všichni tak nějak tušíme, že domácí strava chutná nejlépe a to stejné platí i o domácích gnocchi. Jsou tak jemné a vláčné, že se doslova rozplývají na jazyku, a garantujeme vám, že jakmile je jednou vyzkoušíte, už vám kupované nebudou zdaleka tolik chutnat. Opakování je matka moudrosti, slovo „gnoči“ si rovnou vymažte ze svého slovníku, správně to jsou „ňoky“.
Toho nejlepšího výsledku dosáhnete následovně. Brambory použijte nejlépe typu C, které jsou bohaté na škrob, mouku vyberte typu 00, která se používá i na pizzu či těstoviny. Dnes ji již seženete i v běžných supermarketech či italských specialitách. Ačkoli recept může na první pohled připomínat naše bramborové knedlíky, těsto na gnocchi je daleko jemnější, obsahuje totiž podstatně méně mouky. Proto se s ním také trochu hůře pracuje, chuť ale opravdu stojí za to.
Domácí bramborové noky
Na cca 3 porce potřebujete:
- 350 g syrových brambor
- 90 g hladké mouky typu 00
- 1 vejce
- Sůl
Postup
- Brambory omyjte a ve slupce uvařte doměkka, poté ještě horké oloupejte a nastrouhejte najemno. Dejte vařit velký hrnec osolené vody.
- Doprostřed nastrouhaných brambor rozbijte vejce, zasypte ho solí a moukou a lehce vidličkou spojte. Vypracujte hladké těsto, čím déle ho budete hníst, tím více bude řídnout, z tohoto důvodu pracujte rychle, pojení těsta by nemělo trvat déle než dvě minuty.
- Těsto rozdělte na tři díly, z každého dílu vytvořte prsty dlouhého hada, toho nyní nožem rozkrájejte na jednotlivé malé noky. Nyní vidličkou či speciálním prkýnkem na gnocchi udělejte na jednotlivých kouscích malé zářezy, díky nim na nich bude lépe držet jakákoli omáčka, kterou připravíte. Pokud se s těstem pracuje opravdu špatně, můžete si ho lehce podsypat.
- Hotové připravené noky vložte do vroucí osolené vody. Pokud je potřeba, lehce je vařečkou odlepte ode dna a vařte do té doby, dokud nevyplavou na povrch, trvá to okolo jedné minuty. Uvařené noky vhoďte rovnou do připravené omáčky.