skip to main content

Škola vaření: Boloňská omáčka krok za krokem

Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, businessové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikání jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže, vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci ForbesLife. Život je bohatý.

Receptů na boloňské ragú je mnoho a těžko říct, který je ten nejvíc autentický. Ať už použijete nebo nepoužijete pancettu, vepřové nebo jen hovězí maso, mléko nebo vývar, červené nebo bílé víno, základem tohoto receptu je dlouhé vaření. Teprve tehdy se dokonale prostoupí chutě všech surovin a maso dokonale zkřehne. Když ragú necháte den dva odležet, bude ještě lepší. Typicky se servíruje s těstovinami pappardelle nebo v lasagních. Překvapivě, u nás oblíbená varianta se špagetami, není v Itálii typická.

Reklama
Reklama

Na 4 porce potřebujete:

  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 1 větší mrkev
  • 400 g mletého hovězího masa
  • 200 g mletého vepřového masa
  • 100 g pancetty
  • 3 lžíce rajského protlaku
  • 400 g drcených rajčat v plechovce
  • 400 g rajčatové passaty
  • 200 ml mléka
  • 200 ml červeného vína
  • 1 bobkový list
  • 2 hřebíčky
  • 2 špetky muškátového oříšku
  • sůl

Postup:

  1. Mrkev, řapíkatý celer, cibuli a pancettu nakrájejte na kostičky. 
  2. Ve větším litinovém hrnci na olivovém oleji orestujte na kostičky nakrájenou cibuli společně s pancettou, asi po třech minutách do hrnce přidejte řapíkatý celer a mrkev. Společně vše restujte cca 4–5 minut. 
  3. Po této době k zelenině přidejte mleté maso, jen lehce ho s ní zamíchejte a nechte opékat asi 5 minut. Až po této době začněte maso oddělovat od sebe, dřív by pustilo hodně šťávy a spíš by se dusilo, v této fázi ho chceme opéct. 
  4. Když je maso restováním zatáhnuté, přidejte k němu červené víno, zamíchejte a nechte víno během asi 15 minut vaření zredukovat. 
    Pak k masu přidejte rajčatovou passatu, protlak a sekaná rajčata. Rovněž bobkový list, hřebíček a mletý muškátový oříšek. Zamíchejte, zmírněte plamen a ragú nechte jen mírně probublávat cca 90 minut nezakryté. Je-li třeba, přilijte do hrnce trochu vody nebo vývaru.
  5. Po této době z hrnce vyndejte bobkový list a hřebíčky a do ragú zamíchejte mléko. Opět vše vařte na mírném plameni dalších cca 30 minut. Nakonec omáčku dosolte. 

Reklama
Reklama