Za brněnskou restaurací Bango stojí gastronomický příběh plný odhodlání a originality. Tento podnik, jehož koncept vzešel z nápadů majitelky Natálie Benk, dnes láká milovníky japonské kuchyně z celého Česka. Kombinace autentických chutí Japonska s českou kulinářskou tradicí vytvořila zážitek, který si rychle našel své místo na gastronomické mapě Brna. Kromě šéfkuchařky Natálie Benk se novými kuchařskými posilami na podzim stal Jiří Nedorostek z restaurace Essens a Daniela Bystrická z Entrée.

Hnací silou Bango Brno je majitelka Natálie Benk. Její láska k japonské kuchyni se zrodila těsně po dokončení školy, kdy začala pracovat v japonské restauraci. Největší inspiraci však čerpala během tří měsíců cestování po Singapuru, kde se plně ponořila do světa exotických chutí.

„Vlastně jsem tam jen jedla,“ směje se dnes Benk, když vzpomíná na tuto dobu. Díky cestování začala snít o vlastním podniku, kde by mohla propojit lásku k japonské gastronomii s kreativním experimentováním.

Prvotní výzvy při otevření Banga byly velké. Neměli žádného investora, a tak denně šly vydělané peníze obratem do nákupu potravin pro další den. Po skromných začátcích v malinkatých prostorech se restaurace po několika měsících úspěšného provozu vloni na podzim přesunula a zároveň získala mladšího sourozence v podobě první japonské cukrárny v Brně.

Mochi by Bango je podle Natálie starší sestra její restaurace. „Je to vysokoškolačka, co má život pod kontrolou. Bango je mladší brácha, který je zavřený v pokoji a s nikým se moc nebaví,“ směje se Benk. Toto označení vzniklo především proto, že při zakládání restaurace neměla s vlastním podnikáním žádné zkušenosti, ale na cukrárnu se cítila připravená.

Z původního místa se chtěli odstěhovat hned od prvního dne po otevření. „Byl to opravdu bizár. Neměli jsme kam dát ani talíře, ani zásoby, takže jsme si nic nemohli připravit dopředu a vešlo se k nám jen pár hostů,“ vzpomíná Benk.

Jak se ale ukázalo, na brněnské gastronomické scéně se sice pohybuje málo lidí, ale rádi si pomáhají. Majitelé italské restaurace ZAZA se rozhodli přesunout veškerou sílu do tohoto podniku a Natálii s jejím týmem nabídli prostory svého dnes už bývalého bistra Botanic.

„Nechali nám tu spoustu výbavy. Za sedm dní jsme to tady trošku zrenovovali a otevřeli,“ říká Benk. Veškeré vybavení z Banga tak přesunuli do cukrárny, která se nachází ve vedlejším vchodu do restaurace. 

Speciální menu

Bango se od svého otevření zaměřilo na sdílení jídla. Menu nabízí množství malých pokrmů, které mohou hosté ochutnávat společně. Větší pokrmy jsou připraveny v objemu jedné a půl porce, aby podněcovaly společné stolování. Menu se v Bangu neustále mění, přičemž Natálie se snaží vždy najít rovnováhu mezi inovací a očekáváním hostů.

„Kdyby bylo na mně, měnili bychom menu skoro každý týden. Ale lidé k nám přijíždějí z celé republiky a chtějí si dát to, na co se těšili,“ vysvětluje. Velký úspěch si získal ikonický Bobík, třepavý kokosový dezert ve tvaru králíčka, který se stal hitem na sociálních sítích.

Novou posilou kuchařského týmu se stala kromě Jiřího Nedorostka z restaurace Essens na jižní Moravě i Daniela Bystrická z olomouckého Entrée. Jejich zkušenosti z renomovaných podniků se podepisují nejen na nabídce, ale i na prezentaci jednotlivých pokrmů.

Bango menu vždy obsahuje mořské plody a ryby, masové pokrmy, ale i vegetarián se zde dosyta nají. Experiment je vítaný, takže na menu najdete třeba kombinaci kari a nakládaných blum nebo signature dish, kterým jsou napařované vepřové knedlíčky s chilli a škvarky, které Benk prezentovala v pořadu Hell’s Kitchen.

 „Abych řekla pravdu, sama bych se nepřihlásila,“ tvrdí Natálie Benk. Výzva k účasti v televizním pořadu přišla přímo od produkce, jen pár měsíců po otevření její restaurace v centru Brna. Benk si uvědomovala, co taková účast může znamenat pro její kariéru, a rozhodla se do soutěže jít.

„Opravdu jsem si sáhla na dno. Dokážu teď mnohem lépe zvládat krizové situace,“ rozmýšlí, co jí soutěž dala. Šéfkuchař Radek Kašpárek je podle jejích slov přísný, ale férový. Stres, který diváci vidí na obrazovkách, je skutečný.

„V restauraci sedí reální zákazníci, kteří čekají na svoji objednávku, a jakmile slyšíte, že jeden z vašich kolegů nemá něco přichystané, stává se z toho největší noční můra, jakou může kuchař zažít,“ popisuje Benk.

„Nejtěžší bylo sledovat se zpětně v televizi. Každý díl jsem viděla snad osmkrát. Občas mi bylo trapně,“ přiznává. V době natáčení bylo brněnské Bango v provozu teprve pár měsíců. „Díky soutěži se ukázalo, jaké role bych měla v Bangu zastávat a že účetnictví opravdu není moje parketa,“ směje se šéfkuchařka.

Natálie Benk

Nejlepší mochi v Česku

V japonské cukrárně Mochi by Bango, jak už název vypovídá, se specializuje na výrobu japonských rýžových koláčků mochi. „Takový recept na internetu nenajdete. Pilovala jsem ho přes rok a stojím si za tím, že dělám nejlepší mochi v Česku,“ říká hrdě Benk.

Potvrdil jí to i Jakub Horák, mistr světa v japonském vaření na Washoku World Challenge, tudíž se nadýchaný koláček stal základem cukrárny.

„Už jen čekáme, až se nám podaří oslovit velkovýrobnu, abychom mohli mochi dodávat do dalších podniků.“ Mezi další japonské dobroty patří vlastnoručně vyráběné tapiokové perly na populární boba čaj, zákusky s japonskými chutěmi, ale i slané sendviče z mléčného chleba Shokupan od Chleba Brno.

„Každý den pečeme Croque Monsieur na různé způsoby. Můj oblíbený je s uzeným krůtím prsíčkem a lanýžovým bešamelem. Po ránu nám krásně rozvoní celou cukrárnu,“ rozplývá se Benk.

Z restaurace Bango
info Foto Vojtěch Filko

První zákazníky tvořili japonští nadšenci a zvědaví milovníci gastronomie. Nejvíce prý ale zaujala teenagery, kteří jsou posedlí japonskou kulturou z TikToku. „Na pandanový dort si k nám chodí pochutnat i babičky. Zájem u dnešních teens nás ale opravdu těší,“ říká Benk.

Umístění cukrárny hned vedle Banga je pro ni ideální. Dezerty může péct vedle, a tak v kuchyni zbude více místa na vaření. V restauraci mají kromě mochi a pro podnik charakteristického Bobíka s tapiokovými perlami na menu desert By chef, který vybírá přímo Benk podle toho, jaké suroviny má zrovna k dispozici. „Trošku bojujeme s cenami,“ přiznává.

Pravou chuť Japonska nevytvoří z místních surovin, tudíž jich spoustu musí dovážet. „Kupovat je někde ve večerce mi přijde jako podraz vůči zákazníkovi. Používám kvalitní suroviny a nešetřím s nimi. Do krému přidávám hodně másla, hodně čokolády nebo hodně ovoce. Nechci to šidit, abychom ušetřili,“ dodává. Zákusek v Mochi by Bango tak stojí kolem sto padesáti korun. 

Konkurenci má ráda, protože se díky ní zlepšuje. „V Brně jiná fusion restaurace podobného zaměření není. Těším se, až se to tu trošku rozproudí,“ tvrdí šéfkuchařka. Velkou výhodu vidí ve svém věku. „Nemám rodinu, žádné závazky, manžel mě plně podporuje a od práce mě nic nezdržuje,“ vysvětluje.

Bango navíc reaguje na aktuální trendy, mezi které patří prezentace na sociálních sítích. „Inspiruje nás londýnská gastronomická scéna, která se zaměřuje na minimalismus, a péči o suroviny. Japonsko je navíc velmi populární, takže jsme měli docela štěstí,“ říká. 

Cílů má Natálie mnoho. Tím aktuálním je produkovat to nejlepší jídlo a nejlepší zákusky z kvalitních surovin. „Nejlepší je moje oblíbené slovo,“ směje se. I přes náročnost, kterou s sebou gastronomie přináší, svoji práci miluje.

Při otázce, zda se v dnešní době vyplatí otevřít si vlastní podnik v tomto odvětví, překvapivě odpovídá, že ano. Jejím klíčem k úspěchu je láska k řemeslu a kvalitní zaměstnanci. S novými prostory a cukrárnou se tým Natálie Benk zdvojnásobil. „Považuju ho za součást rodiny,“ dodává.