Červená čočka, to je královna luštěnin! Tato superpotravina má plno neoddiskutovatelných plus. Mimo to, že je plná vitaminů, minerálů a bílkovin, skvěle chutná a je rychlá na přípravu, oceníte i její univerzálnost. Připravíte z ní například tortilly, chléb, krémové kari, jednoduchou polévku, ale i sekanou! Dnes nás čekají těstoviny, jejichž příprava je jednodušší, než se zdá.
Domácí těstoviny z červené čočky s rajčatovou omáčkou a beluga čočkou
Na 3 porce potřebujete:
- 200 g mouky z červené čočky
- 2 vejce
- 1 lžíce olivového oleje
Na omáčku:
- 100 g čočky beluga
- 1 malá cibule
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 stroužek česneku
- 400 ml rajčatové passaty
- 1 lžička provensálských bylinek
- Sůl & pepř
- Hnědý cukr
- Parmezán
Postup
- Čočkovou mouku vysypte na vál, uprostřed vytvořte důlek, přidejte vejce a olivový olej. Rukama hněťte, dokud nezískáte homogenní těsto. Pokud se vám zdá, že je příliš drobivé, můžete přidat 1 až 2 lžíce vody. Těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte na cca 15 minut do lednice.
- Po odpočinutí rozdělte těsto napůl. Oba díly nejprve válečkem vyválejte na tenčí ovál, aby se dal dobře vyválet ve strojku na těstoviny, ve kterém ho následně rozválejte. Těsto můžete vyválet dotenka i klasickým válečkem, ale bude vás to stát trochu úsilí.
- Chcete-li ručně krájet tagliatelle či pappardelle, jednoduše vezměte vyválené těsto, lehce ho pomoučete čočkovou moukou a srolujte. Ostrým nožem pak těsto nakrájejte na nudle.
- Těstoviny můžete buď ihned uvařit, nebo pár dní skladovat v lednici pod potravinářskou fólií.
- Těstoviny vařte v osolené vroucí vodě 3 až 5 minut. V průběhu vaření je občas promíchejte, aby se neslepily.
- Podávejte například s jednoduchou rajčatovou omáčkou. Nejprve zvlášť uvařte přebranou čočku beluga v osolené vodě doměkka. V hlubší pánvi na troše oleje orestujte najemno nakrájenou cibuli, po chvíli přidejte na plátky nakrájený česnek a společně ještě asi minutu restujte. Přidejte rajčatovou passatu a provensálské bylinky, zamíchejte a vařte asi 5 minut. Nakonec přidejte uvařenou čočku, omáčku dle chuti osolte a opepřete a případně ji i doslaďte. Podávejte posypané parmezánem.