Červená čočka, to je královna luštěnin! Tato superpotravina má plno neoddiskutovatelných plus. Mimo to, že je plná vitaminů, minerálů a bílkovin, skvěle chutná a je rychlá na přípravu, oceníte i její univerzálnost. Připravíte z ní například tortilly, chléb, krémové kari, jednoduchou polévku, ale i sekanou! Dnes nás čekají těstoviny, jejichž příprava je jednodušší, než se zdá. 

Domácí těstoviny z červené čočky s rajčatovou omáčkou a beluga čočkou

Na 3 porce potřebujete:

  • 200 g mouky z červené čočky
  • 2 vejce
  • 1 lžíce olivového oleje

Na omáčku:

  • 100 g čočky beluga
  • 1 malá cibule
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • 400 ml rajčatové passaty
  • 1 lžička provensálských bylinek
  • Sůl & pepř
  • Hnědý cukr
  • Parmezán

Postup

  1. Čočkovou mouku vysypte na vál, uprostřed vytvořte důlek, přidejte vejce a olivový olej. Rukama hněťte, dokud nezískáte homogenní těsto. Pokud se vám zdá, že je příliš drobivé, můžete přidat 1 až 2 lžíce vody. Těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte na cca 15 minut do lednice.
  2. Po odpočinutí rozdělte těsto napůl. Oba díly nejprve válečkem vyválejte na tenčí ovál, aby se dal dobře vyválet ve strojku na těstoviny, ve kterém ho následně rozválejte. Těsto můžete vyválet dotenka i klasickým válečkem, ale bude vás to stát trochu úsilí.
  3. Chcete-li ručně krájet tagliatelle či pappardelle, jednoduše vezměte vyválené těsto, lehce ho pomoučete čočkovou moukou a srolujte. Ostrým nožem pak těsto nakrájejte na nudle.
  4. Těstoviny můžete buď ihned uvařit, nebo pár dní skladovat v lednici pod potravinářskou fólií. 
  5. Těstoviny vařte v osolené vroucí vodě 3 až 5 minut. V průběhu vaření je občas promíchejte, aby se neslepily.
  6. Podávejte například s jednoduchou rajčatovou omáčkou. Nejprve zvlášť uvařte přebranou čočku beluga v osolené vodě doměkka. V hlubší pánvi na troše oleje orestujte najemno nakrájenou cibuli, po chvíli přidejte na plátky nakrájený česnek a společně ještě asi minutu restujte. Přidejte rajčatovou passatu a provensálské bylinky, zamíchejte a vařte asi 5 minut. Nakonec přidejte uvařenou čočku, omáčku dle chuti osolte a opepřete a případně ji i doslaďte. Podávejte posypané parmezánem.