Červená čočka dokáže zasytit na delší dobu a svými výživovými hodnotami potěší nejen vegetariány. Je to luštěnina obsahující spoustu bílkovin i vlákniny. Její chuť je poměrně výrazná a nasládlá a oblíbená je v různých koutech světa. Vytvoříte z ní třeba úžasnou kari omáčku nebo čočkový dhal. Vyzkoušet můžete také přirozeně bezlepkový chléb, domácí tortilly, čočkovou sekanou či polpette s omáčkou marinara. Jedná se zkrátka o super variabilní surovinu.

Do základu můžete přidat také další druhy zeleniny, třeba nadrobno nakrájenou mrkev a řapíkatý celer. Pokud chcete zůstat u rychlejší varianty, stačí do základu vmíchat rajčatový protlak s rajčaty. Chuť čočkové polévky skvěle podpoří pikantní olej a citronová šťáva. Nezapomeňte na čerstvé bylinky a chléb.

Rychlá polévka z červené čočky

Na 4 až 6 porcí potřebujete:

  • 1 cibule
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 500 g červené čočky
  • 400 g sekaných loupaných rajčat
  • 1,5 l zeleninového vývaru
  • Sůl & pepř
  • ¼ lžičky mleté skořice
  • ¼ lžičky mletého nového koření
  • 2 až 3 lžíce citronové šťávy

Na pikantní olej:

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička chilli vloček
  • 2 malé stroužky česneku

Na dohotovení: 

  • Zakysaná smetana
  • Čerstvé bylinky (libeček, petržel)
  • Čerstvý chléb

Postup

  1. Cibuli nakrájejte nadrobno a osmahněte na rozehřátém oleji. Přidejte najemno nakrájený česnek a nechte jej rozvonět. Vmíchejte rajčatový protlak.
  2. Jakmile trošku zesvětlá, přidejte pod tekoucí vodou opláchnutou a okapanou červenou čočku. Krátce osmahněte a vmíchejte sekaná rajčata.
  3. Vše zalijte vývarem, osolte, lehce opepřete a ochuťte skořicí i novým kořením. Hrnec zčásti přikryjte a nechte 15 minut na mírném plameni povařit do změknutí.
  4. Mezitím v malém rendlíku rozehřejte olivový olej a přidejte chilli vločky s jemně nastrouhaným nebo prolisovaným česnekem. Za stálého míchání krátce osmahněte a nechte rozvonět.
  5. Hrnec stáhněte z plotny a polévku pomocí ponorného mixéru rozmixujte dohladka. Pokud by se vám zdála příliš hustá, můžete přilít ještě trochu vývaru či vody. Polévku dochuťte citronovou šťávou a podle potřeby i ostatním kořením.
  6. Porce ozdobte lžičkou zakysané smetany, přelijte ji pikantním olejem a posypejte čerstvě nasekanými bylinkami. Podávejte s čerstvým chlebem.