Frittata neboli italská obdoba omelety už jen ve své základní verzi skrývá nádherné chutě. A co teprve, když do ní přidáte čerstvé bylinky, kombinaci lahodných sýrů, příjemně křupavou brokolici a uzenou chuť lososa. Frittata připravovaná s láskou, rozvážně a trpělivě se vám pak odmění svou neodolatelnou vláčností.

Při opékání do frittaty už nijak nevrtejte. Po propečení spodní strany ji vložte do předehřáté trouby, kde krásně zezlátne i z vrchní strany, a stane se tak ve své chuti nezapomenutelnou. Vláčnou italskou omeletu pak stačí servírovat jen s kouskem čerstvého kváskového chleba a svěžím salátem.

Foto Jakub Jurdič

Frittata se sýrem, uzeným lososem & baby brokolicí

Na 4 porce potřebujete:

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 160 g baby brokolice
  • 8 vajec
  • 80 ml 33% smetany ke šlehání
  • 40 g sýra Gruyère
  • 80 g parmazánu + na posypání
  • 1 lžička čerstvého kopru + na posypání
  • 1 lžička citronového tymiánu + na posypání
  • Sůl & pepř
  • 140 g uzeného lososa
  • Kousek másla
  • Kváskový chléb k podávání

Postup

  1. V pánvi, kterou lze umístit do trouby, rozehřejte olivový olej a krátce na něm zprudka orestujte na menší kousky nakrájenou baby brokolici. Měla by trochu změknout, ale zůstat stále lehce křupavá.
  2. V míse smíchejte pečlivě rozkvedlaná vejce, smetanu, oba nastrouhané sýry, nadrobno nasekané bylinky, sůl a podle chuti trochu čerstvě mletého pepře.
  3. K brokolici do pánve přidejte kousky lososa s oříškem másla pro ještě lepší chuť. Obsah pánve zlehka promíchejte, zalijte vaječnou směsí a po celé ploše vše rovnoměrně rozprostřete.
  4. Nyní už frittatu nemíchejte a nechte ji na mírném až středním plameni asi 4 až 8 minut zpevnit. Přesný čas závisí na zvolené velikosti pánve a s tím související výšce frittaty.
  5. Jakmile začne frittata dýchat (budou se na povrchu objevovat malé otvory) a okraje získají tmavší žlutou barvu, umístěte pánev do trouby vyhřáté na 190 až 200 °C (se zapnutou funkcí grilu).
  6. Frittatu zapékejte do jemného zezlátnutí povrchu vajec, cca 10 minut. Poté ji vyjměte opatrně z trouby a nechte zlehka zchladnout. Okraje lopatkou či stěrkou objeďte kolem dokola.
  7. Frittatu posypejte čerstvými bylinkami a nakrájejte na jednotlivé porce. Skvěle chutná s čerstvým pečivem, lehkým salátem a ještě trochou strouhaného parmazánu navrch.
Foto Jakub Jurdič

Tipy & triky

  • Smíchejte listy rukoly s čerstvými bylinkami, slunečnicovými a dýňovými semínky, kapary a brusinkami. Vše posypejte vločkovou solí a zakápněte olivovým olejem. Vytvoříte tak lehký rukolový salát, který se k neobyčejné italské omeletě skvěle hodí.
  • Frittatu připravujte vždy z většího počtu vajec, ať je dostatečně vysoká. Přizpůsobte tomu rovněž velikost pánve a počítejte vždy s minimálně dvěma vejci na porci.
  • Konkrétní druhy sýrů do frittaty zvolte dle chuti. Hodí se i méně výrazný eidam, ementál nebo gouda. Sýry se postarají o plnější chuť frittaty, smetana pak podtrhne její vláčnost.
  • Můžete vyzkoušet i zeleninovou verzi frittaty s cherry rajčaty a žampiony pečenou v zapékací míse.