Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, businessové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikání jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže, vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci ForbesLife. Život je bohatý.

Jak navnadit školáky na návrat do školních lavic? Snídaně v podobě kefírových lívanců by mohla prokázat službu. Než vylezou z pelechu a nachystají se, máte do dvaceti minut hotovo. Lívance jsou nadýchané a krásně voňavé. Navíc si můžete pohrát s jejich obměnami – přidat pro křupavost mák, pro svěžest citronovou kůru nebo zaujmout své ratolesti zelenou barvou lívanců, které docílíte rozmixováním špenátu. 

Existuje nespočet možností, s čím lívance servírovat. Nikdy se vám tak neomrzí a pokaždé budou mít úplně jiný nádech. Čerstvé ovoce je řekněme samozřejmostí, lze využít i mražené, ze kterého připravíte lahodný přeliv, se smetanou, tvarohem či jogurtem také nešlápnete vedle, a jestli máte ve spíži babiččin kompot nebo je potřete ořechovým máslem, to už necháme na vás. Inspirace, jak si je nejlépe vychutnat, máte dostatek.

Na 24 lívanců budete potřebovat:

  • 500 ml kefíru
  • 1 vejce
  • 1 lžičku vanilkového extraktu
  • 25 g moučkového cukru
  • 150 g pohankové mouky
  • 150 g pšeničné hladké mouky
  • špetku soli
  • 1 rovnou lžičku jedlé sody
  • čerstvé ovoce (ostružiny, jahody, nektarinky)
  • kokosový olej na smažení
  • zakysanou smetanu
  • kokosové lupínky
  • nesolené pistácie
  • javorový sirup

Postup

  1. Do větší mísy nalijte kefír a rozmíchejte v něm vejce s vanilkovým extraktem. Nakonec vmíchejte moučkový cukr. Ve vedlejší míse smíchejte obě mouky se špetkou soli a jedlou sodou. Sypkou směs přidejte k tekuté a pečlivě promíchejte. Těsto nechte chvilku při pokojové teplotě odpočinout.
  2. Mezitím si umyjte (a případně nakrájejte) ovoce, se kterým budete kefírové lívance podávat. My jsme v dnešním receptu použili kombinaci ostružin, jahod a nektarinek. 
  3. Rozehřejte ideálně rovnou dva lívanečníky (případně pánve) a potřete je trochou kokosového oleje. Na prostředek každé smažicí plochy naneste menší naběračku připraveného těsta. S množstvím to raději nepřehánějte, těsto se rozlije do stran a lívance při smažení ještě nabydou. Jakmile se objeví nahoře bublinky a těsto ze stran bude pevnější, je čas lívance otočit a osmažit i z druhé strany. 
  4. Pokračujte stejným způsobem, dokud nezpracujete veškeré těsto. Mezi každou várkou potřete lívanečníky vždy jen trochou kokosového oleje pomocí mašlovačky. Hotové lívance odkládejte na talíř vyložený papírovou utěrkou. 
  5. Kefírové lívance podávejte se zakysanou smetanou, čerstvým ovocem, kokosovými lupínky a nasekanými pistáciemi. Podle chuti zakápněte javorovým sirupem.