Otevřete okno a všechnu tu krásu máte před sebou. Vltava, Karlův most, střechy Malé Strany, Pražský hrad s věžemi katedrály svatého Víta. Tenhle pohled si dvě dekády užívají hosté zdejšího Four Seasons – hotelu, který přinesl pětihvězdičkový luxus do střední a východní Evropy.

V druhé polovině devadesátých let kolem toho bylo hodně mrzení. Nápad předělat tři historické budovy a ještě přistavět úplně novou v místě na dohled Karlova mostu na straně jedné a Rudolfina na straně druhé se nesetkal se vřelým přijetím jak památkářů, tak části veřejnosti včetně tehdejšího prezidenta Václava Havla.

Během zhruba deseti let pátrání po nejlepším místě se objevovaly i jiné možnosti, kde by hotel slavného řetězce mohl stát. Horkým kandidátem byla i někdejší proluka, kde nyní stojí nákupní galerie Myslbek, ale hledalo se také na Malé Straně, kde se uvažovalo o místě bývalého kláštera, kde nyní funguje pětihvězdičkový hotel Augustine.

„Malou Stranu mám rád, jenže je to tam trošku za větrem,“ míní Ivan Chadima, hoteliér, který v minulosti řídil Four Seasons v Torontu a Ottawě. Právě jeho si globální řetězec najal v době, kdy se plán na stavbu hotelu nedařilo rozhýbat. Jako nejlepší místo se ukázala náplavka poblíž Karlova mostu, jenže rekonstrukce a stavba na tak exponovaném místě se prosazovala mírně řečeno těžkopádně.

V luxusní hotel bylo potřeba přeměnit budovy tří různých stylů: renesančního, barokního a novoklasicistního. V jedné z částí navíc byly byty s nájemníky, pro něž se hledaly byty nové. A k tomu všemu bylo nutné postavit i jednu budovu úplně novou, sloužící jako technologické centrum celého komplexu.

Chadima nakonec vznik hotelu na Alšově nábřeží protlačil a slavnostního otevření se v únoru 2001 zúčastnil i prezident Havel, který vzal upravenou podobu nábřeží na milost. Podle Chadimy se tak česká metropole otevřela klientele, která by jinak ani nepřijela.

„Mám kamaráda, který dělal ředitele hotelu v Los Angeles. Kdysi mi volal s tím, že má menší saúdskou rodinu, která by chtěla přijet do Prahy, a jestli jim můžu najít odpovídající ubytování. Tak jsem nabídl, že bych jim dokázal zařídit patro v jednom dobrém hotelu, který tady zrovna otevřel. On se ale začal smát a povídá, že tam oni nepojedou. Kdyby tady tenkrát byl Four Seasons, nebylo co řešit,“ dává příklad Chadima.

Netrvalo ale dlouho a Four Seasons se rok a půl po otevření zavíral. V létě 2002 zaplavila centrum Prahy tisíciletá voda, a i když protipovodňová ochrana na nábřeží zafungovala, hotel poničila voda z Vltavy, která se do něj valila kanalizací. Hosté, včetně legendárního Seana Conneryho, se tak narychlo stěhovali jinam. A nevrátili se až do roku 2003, kdy se po odstranění škod za několik stovek milionů korun mohlo otevřít znovu.

Praha tak měla hotel pro nejbohatší klientelu. Co ale chybělo, byla odpovídající kvalita restaurací. A i tady metropoli pomohl Four Seasons – v roce 2008 ocenili komisaři gastronomického průvodce Michelin hotelovou restauraci Allegro, kterou tehdy vedl Ital Andrea Accordi, jednou michelinskou hvězdou. Byla vůbec první v rámci zemí východního bloku.

Kdo tak tenkrát v Česku něco znamenal, mířil do Four Seasons na michelinský oběd nebo večeři. Allegro pak hvězdu obhájilo třikrát po sobě, ale v roce 2011 se Accordi přesunul do Four Seasons v Petrohradě a Allegro skončilo. Restaurace prošla proměnou a dnes se jmenuje CottoCrudo, jen na původní slávu zatím čeká.

Situace by se ale mohla změnit. Právě restaurace má před sebou ten samý úkol jako před léty – opět dosáhnout na michelinskou hvězdu. A opět za tím má stát Ital: nový šéfkuchař Marco Veneruso, který už jednu michelinskou hvězdu získal na štaci v Pekingu. V Praze je rok a podle generálního ředitele Martina Della přichází doba, kdy má Veneruso naplno ukázat, co všechno se svým týmem zvládne.

Kuchyň Four Seasons od loňska vede italský šéfkuchař Marco Veneruso oceněný michelinskou hvězdou. Foto: Four Seasons

Změnu ale mají poznat i hosté, kteří místo ke stolu zamíří k hotelovému baru. Během listopadu odhalí Four Seasons Praha nový koncept, který se pod vedením známého barmana George Němce připravoval půl roku. „Máme na baru kompletně nový tým, který bude fungovat jako první česká vermuterie,“ odhaluje novinku Martin Dell.

Od příštího roku navíc slibuje největší výběr vermutů u nás, přičemž chybět prý nebudou ani vermuty z lokální destilérky vyrobené speciálně pro pražský hotelový bar. Do hlavního města se přímo kvůli baru, kde bude mít na starost nabídku fingerfoods, přesunul i další kuchař tentokrát z USA, Nicholas Trosien.

„Před osmi lety se mnou v Singapuru otevřel bar, který byl oceněný jako čtvrtý nejlepší na světě. Nic takového jsem od té doby neviděl,“ láká Dell a věří, že nejenom bar bude po hubených pandemických letech znovu plný. Aktuální obsazenost se dostává mírně nad šedesát procent kapacity hotelu, což jeho hospodářský výsledek po téměř dvou letech překlápí do černých čísel.

Ke kladným výsledkům pomáhají i vyšší ceny, které stouply napříč celým segmentem. Oproti roku 2019 tak hosté ve Four Seasons zaplatí za stejný pokoj v průměru o dvacet až pětadvacet procent víc. „Poptávka z USA je i kvůli válce na Ukrajině zhruba padesát procent pod úrovní roku 2019. Oproti tomu Evropa a Střední východ vykazují silnější čísla. Navíc se otevírá i asijský trh s hosty ze Singapuru, Japonska, Jižní Koreje, Indie nebo Hongkongu. S kým naopak nepočítáme až do roku 2024, jsou hosté z Číny,“ připouští Martin Dell.

Four Seasons se navíc hodlá víc zaměřit na mladší klientelu. Zatímco před pěti lety byl průměrný věk hostů padesát šest let, teď je to o deset roků méně. „Musíme přemýšlet, jak pokoje vypadají, jakou mají výzdobu, jak jsou vybavené, co nabízíme v restauraci, jak zaměstnanci komunikují s hostem, jak používáme technologie například v podobě naší aplikace… Zkrátka jestli to odpovídá tomu, kdo je náš host,“ uvažuje generální ředitel.

Zaměření na mladší klientelu by se mělo projevit i v plánované renovaci interiéru hotelu, která se připravovala dva roky. „Víme, co chceme udělat, a víme, kdo to bude dělat. Máme i vybrané designéry, kteří buď redesignovali, nebo rekonstruovali historické luxusní hotely v Evropě. Jediné, co zatím nevíme, je, kdy začneme. S majiteli Four Seasons čekáme na ten správný moment,“ vysvětluje Martin Dell.

Dvacet let Four Seasons

  • Noc v nejlevnějším pokoji vyjde na zhruba 12 tisíc korun
  • Noc v Royal apartmá vyjde na zhruba 160 tisíc korun
  • Nejdelší pobyt trval 550 nocí
  • Hotel má 157 pokojů
  • V hotelu se ubytovali hosté ze 167 zemí
  • Nejstarším domem komplexu je původně dřevěná stavba, o které jsou zmínky z roku 1568
  • Novoklasicistní budova z roku 1827 byla navržena jako továrna a v roce 1846 přeměněna na bytový dům
  • Hotel se hostům otevřel v únoru 2001, kvůli pandemii se oslavy dvaceti let přesunuly na letošek