Na nejjednodušší čokoládovou pěnu z avokáda vám stačí jen čtyři suroviny a dvě minuty času. Vše totiž pouze rozmixujete na hladký krém, podle chuti vychladíte a pak už si jen vychutnáváte dezert plný superpotravin.
Avokádo vybírejte opravdu zralé a měkké, jedině to totiž zaručí krémovost dezertu bez přidání vajec, másla či smetany. Pěnu můžete dosladit také přezrálým banánem, pak ale počítejte s jemně banánovou chutí, která nemusí všem sednout.
Celý leden vám totiž kromě Pondělí bez masa servírujeme i veganské recepty v rámci výzvy Veganuary (hádáte správně, jedná se o kombinaci slov vegan a January). Ta si klade za úkol rozšířit rostlinný způsob stravování do širší společnosti, a podpořit tak jak etický, tak ekologický aspekt veganství. Omezením živočišných produktů totiž prospějete nejen sobě a zvířatům, ale také planetě.
Veganská avokádová čokoládová pěna
Na 2 dezertní porce potřebujete:
- 1 hodně zralé avokádo
- 4 lžíce pomerančové šťávy
- 20 g (2 lžíce) javorového nebo agávového sirupu
- 20 g (3 lžíce) holandského kakaa
- ½ lžičky vanilkového extraktu
- 1 špetka soli
Postup
- Avokádo rozpulte, odstraňte pecku a dužinu vydlabejte do mixéru. Přidejte pomerančovou šťávu, sirup, kakao, vanilku a sůl (obojí můžete vynechat, ale dobře podtrhne chuť) a rozmixujte dohladka.
- Čas od času stěrkou setřete suroviny z boků mixéru a podle potřeby nařeďte trochou vody či pomerančové šťávy. Krém ochutnejte a případně přidejte šťávu, sladidlo nebo kakao, pokud by byla chuť avokáda příliš výrazná.
- Nechte vychladit nebo rovnou podávejte posypané hoblinkami čokolády, praženými ořechy nebo bobulovitým ovocem, jako jsou maliny a borůvky.
Tip: Podobně jako tento batátový krém můžete pěnu použít i na ozdobu veganských dortů.