Veganská strava nemusí být jen ovoce a zelenina, i když tu v tomto dezertu najdete také. Je ale tak skvěle maskovaná, že ji na první pohled rozhodně neodhalíte. A vlastně ani při ochutnání! Smetanu v čokoládovém krému nehledejte, je totiž vyrobený z batátů. A díky této malé obměně se dortík nemusíte bát vychutnat ani po náročných vánočních svátcích.

Celý leden vám kromě Pondělí bez masa servírujeme i veganské recepty v rámci výzvy Veganuary (hádáte správně, jedná se o kombinaci slov vegan a January). Ta si klade za úkol rozšířit rostlinný způsob stravování do širší společnosti a podpořit tak jak etický, tak ekologický aspekt veganství. Omezením živočišných produktů totiž prospějete nejen sobě a zvířatům, ale také planetě.

Veganský čokoládový dort s batátovým krémem

Na koláč o průměru 20 cm potřebujete:

  • 240 g neslazeného mandlového mléka
  • 130 g jablečného pyré
  • 80 g rostlinného oleje
  • 65 g javorového sirupu
  • 60 g krupicového cukru
  • 240 g hladké mouky
  • 50 g přírodního kakaa
  • Lžičku jedlé sody
  • Lžičku kypřicího prášku
  • Špetku soli

Na krém:

  • 140 g veganské hořké čokolády
  • 400 g batátů
  • 40 g javorového sirupu
  • Lžíci moučkového cukru
  • Lžíci přírodního kakaa
  • 40 g kokosového krému
  • Libovolné ovoce na ozdobu

Postup:

  1. Troubu předehřejte na 170 °C a plech vyložte pečicím papírem. Neoloupané batáty párkrát propíchněte vidličkou a vložte do předehřáté trouby. Pečte do té doby, dokud nebudou zcela měkké, čas se může lišit dle jejich velikosti, větší kusy budou potřebovat cca 60 minut. Jakmile jsou batát měkké, vyndejte je z trouby. Troubu prozatím nevypínejte.
  2. Formu o průměru okolo 20 cm lehce vymažte olejem. V jedné míse smíchejte mandlové mléko, jablečné pyré, olej, javorový sirup a krupicový cukr. V míse druhé smíchejte mouku, kakao, jedlou sodu, kypřicí prášek a špetku soli. Nyní mokrou i suchou směs spojte a vymíchejte jedno poměrně husté čokoládové těsto. Přelijte ho do připravené vymazané formy, uhlaďte a vložte do rozpálené trouby na 35 až 40 minut. Před vyndáním vyzkoušejte ve středu špejlí, zda je doopravdy upečený.
  3. Mezitím, co je dort v troubě, dodělejte krém. Čokoládu nakrájejte na malé kousky a rozpusťte ve vodní lázni. Ještě teplé batáty oloupejte a spolu s rozpuštěnou čokoládou, javorovým sirupem, moučkovým cukrem, kakaem a kokosovým krémem vložte do mixéru. Rozmixujte na hladký čokoládový krém. Nechte odležet v lednici, dokud nebude krém dostatečně hustý, trvá to cca hodinu.
  4. Upečený čokoládový dortík nechte vychladnout asi 10 minut ve formě, poté vyklopte a nechte dojít do pokojové teploty. Vychladlý potřete ztuhlým čokoládovým krémem, ozdobte libovolným ovocem a podávejte.