Pokud už jste někdy ochutnali šlehanou fetu, dost možná jste její lahodné chuti rychle propadli a začali si tento dip mazat nejen na krekry a pečivo, ale zkusili ho také jako doplněk k salátu.
Šlehaná feta s dýní může být ještě návykovější, a to samozřejmě zejména pro ty, co holdují této oranžové zelenině. Dýně dodá dipu příjemně nasládlou chuť a udělá ho ještě krémovitější, než jste byli doposud zvyklí. Výborně chutná posypaný vlašskými ořechy a tymiánem a pokapaný medem.
Šlehaná feta s dýní
Na 2 až 4 porce potřebujete:
- 100 g fety
- 2 až 3 lžičky citronové šťávy
- 2 lžičky medu
- 40 g hustého řeckého jogurtu (1 plná lžíce)
- 80 g dýňového pyré (2 lžíce)
K podávání:
- Vlašské ořechy
- Med
- Tymián
- Krekry nebo pečivo
Postup
- Fetu nakrájejte na menší kusy a vložte do mixéru nebo sekáčku. Ideální je pro toto množství menší nádoba, popř. zvyšte množství ingrediencí na dvojnásobek. Přidejte citronovou šťávu, med a jogurt. Mixujte, dokud nevznikne hladký krém.
- K sýrovému krému přidejte dýňové pyré a dále mixujte, resp. šlehejte asi minutu, aby se ingredience dobře propojily.
- Hladkou šlehanou fetu je dobré před podáváním ještě asi půl hodiny chladit, má pak lepší konzistenci. Je ale možné ji podávat rovnou.
- Fetu naservírujte do mističky, posypejte nasekanými ořechy, pokapejte medem a jemně ozdobte lístky tymiánu.
- K podávání můžete připravit jednoduché „krekry“ z tortilly: Tortillu nakrájejte na pruhy, rozprostřete na plech a při 190 °C v režimu horkovzduch pečte několik málo minut dozlatova. Nechte vychladnout.
Tip: Dýňové pyré si připravte podle návodu v receptu na dýňové kobližky, a to klidně rovnou ve větším množství. Zbylé zamrazte a použijte do dalších sladkých i slaných receptů.