Pokud už jste někdy ochutnali šlehanou fetu, dost možná jste její lahodné chuti rychle propadli a začali si tento dip mazat nejen na krekry a pečivo, ale zkusili ho také jako doplněk k salátu.

Šlehaná feta s dýní může být ještě návykovější, a to samozřejmě zejména pro ty, co holdují této oranžové zelenině. Dýně dodá dipu příjemně nasládlou chuť a udělá ho ještě krémovitější, než jste byli doposud zvyklí. Výborně chutná posypaný vlašskými ořechy a tymiánem a pokapaný medem.

Šlehaná feta s dýní

Na 2 až 4 porce potřebujete:

  • 100 g fety
  • 2 až 3 lžičky citronové šťávy
  • 2 lžičky medu
  • 40 g hustého řeckého jogurtu (1 plná lžíce)
  • 80 g dýňového pyré (2 lžíce)

K podávání:

  • Vlašské ořechy
  • Med
  • Tymián
  • Krekry nebo pečivo

Postup

  1. Fetu nakrájejte na menší kusy a vložte do mixéru nebo sekáčku. Ideální je pro toto množství menší nádoba, popř. zvyšte množství ingrediencí na dvojnásobek. Přidejte citronovou šťávu, med a jogurt. Mixujte, dokud nevznikne hladký krém.
  2. K sýrovému krému přidejte dýňové pyré a dále mixujte, resp. šlehejte asi minutu, aby se ingredience dobře propojily.
  3. Hladkou šlehanou fetu je dobré před podáváním ještě asi půl hodiny chladit, má pak lepší konzistenci. Je ale možné ji podávat rovnou.
  4. Fetu naservírujte do mističky, posypejte nasekanými ořechy, pokapejte medem a jemně ozdobte lístky tymiánu. 
  5. K podávání můžete připravit jednoduché „krekry“ z tortilly: Tortillu nakrájejte na pruhy, rozprostřete na plech a při 190 °C v režimu horkovzduch pečte několik málo minut dozlatova. Nechte vychladnout.

Tip: Dýňové pyré si připravte podle návodu v receptu na dýňové kobližky, a to klidně rovnou ve větším množství. Zbylé zamrazte a použijte do dalších sladkých i slaných receptů.