Domovem kořenící směsi nebo pasty harissa je Tunis. Používá se ale i v marocké, alžírské a africké kuchyni a napříč Blízkým východem. Jde o velice pikantní koření, které si tak nemusí oblíbit každý. Výhodou domácí přípravy proto je, že si stupeň pálivosti navolíte podle sebe. Zkuste si připravit jemně pikantní rybu s lahodnou šlehanou fetou a svěžím salátem a pak můžete postupně přidat na intenzitě a propojit harissu například s flákotou hovězího.

Salát je velice výživný, přesto se po něm nebudete cítit přesyceni. Oceníte ho tak k večeři, a to zejména v případě, že ji chystáte i pro svou drahou polovičku. Salát frisée můžete nahradit i jiným druhem salátu, jako je například polníček, římský salát nebo salanova crispy.

Pečený pstruh, domácí harissa, šlehaná feta a radicchio salát s grepem

Na 2 porce potřebujete:

  • 2 filety pstruha (celkem asi 250 g s kůží)

Koření harissa:

  • 1 lžíce mleté papriky
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 1 lžička soli
  • Čerstvé nebo mleté chilli
  • 1 stroužek čerstvého nebo 1 lžička sušeného česneku
  • Olivový olej
  • Šalotka

Šlehaná feta:

  • 100 g sýru feta
  • 30 až 40 g hustého bílého jogurtu (ideálně řeckého)
  • ½ lžíce olivového oleje
  • ½ lžíce medu
  • ½ lžíce citronové šťávy
  • Čerstvě mletý pepř

Salát:

  • 1 grapefruit
  • 2 menší nebo 1 velká bulva vařené červené řepy
  • 2 hrsti salátu frisée
  • ½ salátu radicchio
  • Kopr

Dresink:

  • 1,5 lžíce grepové šťávy
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžičky javorového sirupu
  • 1 lžička hrubozrnné hořčice
  • Sůl
  • Čerstvě mletý pepř

Postup

  1. Začněte přípravou kořenící směsi. Harissu můžete připravit v suché variantě i ve formě pasty. Suchou kořenící směs můžete připravit do zásoby a mít ji uzavřenou ve skleničce. Na suchou variantu použijte v případě česneku a chilli mletý prášek. Ingredience stačí promíchat. Hotové koření pak před použitím promixujte s jednou šalotkou a 2 až 3 lžícemi olivového oleje. Forma pasty se neobejde bez čerstvého česneku, šalotky a čerstvých chilli papriček cayenne. Použijte takové množství chilli, které vám bude vyhovovat. Začněte například s ½ papričky a podle chuti přidávejte. Ingredience společně rozmixujte v robotu. Hotovou pastu uchovávejte v lednici, uzavřenou ve skleničce a spotřebujte ji do týdne.
  2. Pro přípravu pstruha připravte koření ve formě pasty. Směsí potřete pstruha, přendejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte při 200 °C v režimu horkovzduch 10 minut. Po upečení pstruha vyndejte z trouby a natrhejte na menší kusy vidličkou – bez kůže.
  3. Fetu rozdrobte a vložte do food processoru. Přidejte jogurt, olej, med, citron a špetku pepře. Mixujte, dokud nevznikne hladký krém. Šlehaná feta se lépe připravuje ve větším množství, ale na 2 porce bude bohatě stačit množství uvedené v ingrediencích. Zbytek šlehané fety můžete podávat například k pečené zelenině, k pečivu, na tousty atd.
  4. Grapefruit oloupejte nožem. Vykrájejte jednotlivé segmenty, abyste tak zbavili dužinu slupek. Ze zbytku vymačkejte šťávu a 1,5 lžíce připravte na dresink. Řepu nakrájejte na plátky silné asi půl centimetru a ty pak nakrájejte na hranolky. Saláty natrhejte na menší kusy. Prošlehejte ingredience na dresink.
  5. Na talíře naservírujte salát frisé. Obložte několika kousky grepu a posypejte řepou. Na salát rozprostřete po ¼ hlávky salátu radicchio a na něj naneste pár lžic šlehané fety. Na salát přidejte kousky pečeného pstruha a pár snítek kopru. Pokapejte dresinkem a podávejte.