Přivolejte si jaro pomocí zelené vegetariánské verze skotských vajec! Svěží kombinace hrášku, máty a sýru feta spolu s vajíčkem s tekoucím žloutkem vám prozáří i lehce upršený den.

Nebudu vám lhát, skotská vejce jsou trochu náročnější na přípravu, ale výsledek stojí za to jak chuťově, tak vizuálně. Ušetřit si práci i dost kalorií můžete s pečením v horkovzdušné fritéze namísto klasického smažení na pánvi. Já používám fritézu Philips, která je geniální hlavně díky sondovému teploměru. Ten nicméně zajistí spíše perfektní propečení masa a ryb, v programech automatického vaření žádné fritézy jsem položku „hrášková pštrosí vejce“ nenašla… Tudíž doporučuji teplotu nastavit na 190 °C, péct 10 až 15 minut a v polovině vajíčka otočit.

Tip: Skotská vejce (a to i ta masová) můžete připravit i den předem a před podáváním už jen opéct. Jakmile je obalíte ve strouhance, položte je na pečicí papír a přikrytá nechte do druhého dne v lednici.

Foto Eva Malúšová

Hrášková skotská vejce bez masa

Na 4 porce potřebujete:

  • 5 vajec
  • Řepkový olej
  • 2 jarní cibulky
  • 300 g mrazeného hrášku
  • 100 g sýru feta
  • 30 g panko strouhanky + na obalení
  • 2 lžíce čerstvé máty
  • 1 bio citron
  • ¼ lžičky mletého římského kmínu
  • Sůl & pepř
  • Hladká mouka
Foto Eva Malúšová

Postup

  1. Čtyři vejce (jedno nechte na obalení) vložte do vroucí vody (pro snadnější loupání můžete přidat trochu soli a octa) a vařte 6 minut a 45 vteřin. Poté je ihned pořádně propláchněte vodou ledovou, nechte asi 10 minut vychladnout a opatrně oloupejte. Pokud vám nevadí pevný žloutek, vejce vařte 10 minut, budou se vám lépe loupat.
  2. Najemno nasekané cibulky orestujte na troše oleje, přihoďte hrášek a zahřívejte, než rozmrzne. Stáhněte z ohně, osolte, opepřete čerstvě mletým pepřem a spolu s nadrobeným sýrem, strouhankou, nasekanou mátou, nastrouhanou citronovou kůrou a římským kmínem rozmixujte nebo rozšťouchejte.
  3. Vejce zlehka obalte v mouce, aby na nich směs lépe držela. Hráškovou hmotu rozdělte na 4 části, z každé namočenýma rukama vytvarujte placičku a vejce do ní opatrně zabalte. Nechte v lednici 30 minut zpevnit.
  4. Poté koule postupně obalujte v mouce, rozšlehaném osoleném vejci a strouhance. Smažte buď klasicky ve vysoké vrstvě oleje pozvolna dozlatova, nebo jako já pořádně postříkejte olejem a pečte 10 až 15 minut v horkovzdušné fritéze při 190 °C.
Foto Eva Malúšová