Pokaždé, když skotská vejce vařím, tak si říkám, proč se s něčím takovým vůbec morduji. A pokaždé, když je jím, táži se sama sebe, proč je vlastně nevařím častěji. Pokud se odvažujete do tohoto začarovaného kruhu také nastoupit, postupujte podle následujícího receptu a máte zaručeno, že se vám tyto šťavnaté karbanátky s vajíčkem s lehce tekoucím žloutkem povedou, a nejspíše si budete brzy podobné dotazy klást také.

Skotská vejce (pštrosí vejce) s citronovou kůrou a bylinkami

Na 4 porce potřebujete:

  • 4 vejce
  • 400 g mletého masa (čistě vepřového nebo mix s hovězím)
  • 1 hrst nasekaných bylinek (hladkolistá petržel, pažitka, oregano)
  • Kůra z 1 chemicky neošetřeného citronu
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • Sůl & pepř

Na obalení:

  • Hladká mouka
  • 1 vejce
  • Panko strouhanka
  • Řepkový olej nebo sádlo na smažení

Postup

  1. Začněte vařením vajec: vložte je do vroucí vody s trochou soli, 6.5 minuty povařte (pokud nemáte rádi tekoucí žloutek, tak vejce vařte o pár minut déle) a okamžitě pak zchlaďte vodou ledovou nebo přendejte do mísy s vodou a ledem. Nechte chvíli vychladnout a oloupejte. Upřímně si ale myslím, že to, jestli vejce půjdou dobře oloupat, je občas prostě ve hvězdách – do vody lze také přidat trochu octa, který naruší jejich skořápku, nebo nevařit vajíčka úplně čerstvá.
  2. Maso ochuťte sekanými bylinkami, citronovou kůrou (jen její žlutou částí, bílá je nahořklá), prolisovaným česnekem, dijonskou hořčicí, lžičkou soli a čerstvě mletým pepřem. Citronová kůra a jarní bylinky maso příjemně odlehčí, proto odolejte pokušení je vynechat. Vejce zlehka obalte v mouce, aby po nich maso neklouzalo.
  3. Maso rozdělte na 4 části, každou rukama zploštěte na tenkou placku (nebo vyválejte mezi dvěma pláty potravinářské folie), vložte na ni vajíčko, opatrně ji kolem něj spojte a rukama uhlaďte veškeré trhliny.
  4. Koule postupně obalte v hladké mouce, rozšlehaném vejci a strouhance. Panko je křupavější, ale poslouží i klasická. V tuto chvíli můžete skotská vejce odložit do lednice a vytáhnout až před dohotovením, maximálně je však skladujte do druhého dne.
  5. Karbanátky připravujte buď po jednom v úzkém kastrolu, nebo hrnci jenom tak velkém, aby se vám do něj všechny natěsno vešly. Je totiž potřeba, aby olej dosahoval téměř do poloviny jejich výšky, a čím menší hrnec bude, tím méně oleje spotřebujete.
  6. Skotská vejce smažte z obou stran dozlatova, celkem by to mělo trvat asi 6 minut. Na papírové utěrce nechte krátce vsáknout přebytečný tuk a podávejte, ideálně rozkrojené ostrým nožem, aby vyniklo vajíčko.

Tip: Tradičně se skotská vejce připravují z čerstvé klobásy, kterou jen vymačkáte ze střívka a už nemusíte dále ochucovat. Pokud neseženete opravdu kvalitní uzeninu (např. dobrou salsicciu) a přečtete si složení většiny vinných klobás, mleté vepřové vám bude najednou znít jako součást racionální výživy (a těch pár minut ochucování navíc jistě zvládnete).