Vypadá to tu tak trochu jako v doupěti Jamese Bonda nebo Fantomase. Obrovskému temnému prostoru dominují masivní kusy skály, v rohu stojí zaparkovaná motorka, po celé délce jedné stěny jsou ustájení arabští koně a zbytek volného prostoru vyplňují umělecká díla. Scenerii dokresluje filmová hudba a tlumené světlo.

Zbývá už jen, aby se odněkud vynořil elitní špión nebo legendární zloduch. Místo nich ale na scénu vplouvá jiný superhrdina. Svérázný hoteliér a šéfkuchař, mistr Itálie v létání rogalem, vášnivý sběratel umění, chovatel koní a ptáků, vinař a otec šesti dětí Stephan Pramstrahler.

S pýchou hrdého otce nám právě ukazuje své další dítě – Gatschhof. Ambiciózní projekt za více než šest milionů eur, který spojuje luxusní apartmány a galerii pojímající jako umění i nečekané věci od kamenů přes dopravní prostředky až po koně. „Jsou to všechno moje sny a fantazie,“ říká Pramstrahler, který je už třetí generací hotelnického a sběratelského klanu.

Na dohled odtud je hotel Turm, který vybudoval jeho dědeček z tvrze ze 13. století. Jedenáctiposchoďovový kolos umně ukrytý v útrobách pěti starých věží, s třípatrovým wellness a sbírkou dvou tisíc obrazů včetně děl Pabla Picassa, Salvadora Dalího, Paula Kleeho nebo Oskara Kokoschky je dominantou městečka Völs am Schlern nedaleko Bolzana.

A jestliže se Turm pyšní pěti hvězdami, Gatschhof představuje se svými i více než dvěstěmetrovými apartmány crème de la crème jihotyrolského hotelnictví. Ubytování se nachází v několika patrech nad galerií a volně na ni navazuje.

Každý kus nábytku je malé umělecké dílo a stěny zdobí plejáda velkoplošných fotografií a obrazů. Samozřejmostí je privátní wellness u každého z apartmánů. Stephan Pramstrahler rád dělá věci jinak a tenhle projekt není výjimkou. Krásnou ukázkou budiž podkrovní ložnice bez oken s vanou za půl milionu korun.

„Apartmány jsem vystavěl pro své děti. Měli jsme v domě jen jeden dětský pokoj, který byl přelidněný. Rozhodl jsem se proto každému dítěti vybudovat byt. Než ale dospějí a nastěhují se tam, budeme apartmány pronajímat,“ líčí energický šedesátník, který o své o 21 let mladší ženě Kathi mluví jako o čtvrté generaci. A o dětech jako o páté generaci.

Ostatně do podnikání je zapojuje už teď. Když si o chvíli později vychutnáváme hovězí s kampotským pepřem a skleničkou rulandského modrého v galerijním salonku, obsluhují nás i jeho potomci. Kuchařského žezla se ujímá sám Stephan Pramstrahler, který si svou pozici v rodinném byznyse vybudoval právě s vařečkou v ruce.

V rodinném podniku začal pracovat po návratu ze světa. „Vyvařovalo se ve velkém pro zájezdy, používaly se konzervy, žádná pořádná gastronomie. Rozhodl jsem se proto úroveň kuchyně pozvednout. Ze 120 lidí, kteří přišli na oběd, jich zůstalo dvacet a ti byli nešťastní z malých porcí. Musel jsem proto zbourat původní koncept a začít nanovo,“ popisuje šéfkuchař, jehož restaurace se umístila mezi pěti nejlepšími hotelovými restauracemi v Itálii.

Studoval hotelovou školu, ale mnohem víc mu daly roky strávené v cizině. V šestnácti letech ho tatínek poslal na zkušenou do světa. „Posadil mě na vlak do Francie s tím, ať se nevracím dřív než za rok. Ve Francii a následně v Německu nebo Americe jsem se seznámil se špičkovou gastronomií a nakonec jsem tam strávil sedm let,“ líčí podnikatel druhý den, tentokráte při návštěvě jeho dalšího hotelnicko-galerijního projektu – hotelu Turm.

Příběh hotelu Turm začal psát jeho dědeček po návratu z první světové války. Skončil v ruském zajetí a pomáhal stavět transsibiřskou magistrálu. Naštěstí přežil a dostal se na Sibiř, kde pracoval jako pekař. Jenže mu nikdo neřekl, že válka skončila, a domů se tak vrátil o dva roky později.

Jižní Tyrolsko po první světové válce připadlo Itálii a Benito Mussolini začal oblast poitalšťovat. Zakázal německý jazyk, tradice, jako byla hudba, ale i shromažďování lidí. Řada místních proto odešla do zahraničí, byť tím ztratila nárok na veškerý majetek.

„Dědeček ale odejít nechtěl. Když jste mimo domov zbytečně o dva roky déle, tak nechcete znovu pryč. Spousta objektů zůstala prázdná a dědeček získal tuhle tvrz. Byla v dezolátním stavu, a když to viděla moje babička, rozplakala se,“ vypráví Pramstrahler. Postupně ale začali jeho prarodiče objekt opravovat a otevřeli v něm zájezdní hostinec a řeznictví.

Další generací byl Stephanův otec, který se do podnikání vrhl rovněž po návratu z války, tentokráte druhé světové. Narukoval ještě jako dítě v patnácti letech. Postřelili ho do nohy a břicha. A hrůzy, které zažil, vyvažoval krásou, jíž se obklopoval.

Díky němu se hotel Turm stal místem setkávání umělců. Dostali tady jídlo, mohli tu pracovat a platili svými díly. „Stejně jako otec miluji krásné věci s příběhem. Na jeho sběratelství jsem navázal a dnes je tady dva tisíce děl,“ popisuje současný majitel a ukazuje nám chodbu, kterou pokrývají díla španělského surrealisty Salvadora Dalího, ale i rakouského expresionisty s českými kořeny Oskara Kokoschky nebo českého malíře Ladislava Kavana.

Další českou stopu představují světla od sklárny Bomma, která zdobí část pokojů. Každý pokoj je přitom originál. „Rád používám starý nábytek, ale i moderní designové kousky. A také pravé materiály – dřevo, kůži nebo kámen, ideálně lokální z jižního Tyrolska. Židle s koženkou je podle mě podvod na hosta,“ říká Pramstrahler.

Se stejnou pečlivostí buduje i wellness, které se rozkládá na třech patrech. Místo východní ajurvédy se inspiruje místní tradicí a využívá lokální horské bylinky nebo třeba seno.

„Moje babička vymyslela lázně v seně, které jsou dnes známé po celé Evropě. Oblíbená je ale i vinná lázeň s masáží na horkém kameni,“ líčí Pramstrahler. Vedle toho je součástí wellness solná jeskyně, vyhřívaný venkovní bazén i několik saun od finské přes bylinnou až po lesní.

„Turm je dům ze 13. století. Chceme, aby byla vidět jeho historie, ale současně, aby se na něj neprášilo. Musíme proto neustále modernizovat,“ říká hoteliér, který vlastní také vinařství Grottnerhof – další objekt ze 13. století, kde se dá kromě ochutnávky skvělých vín ubytovat v luxusních apartmánech nebo uspořádat svatbu.

„Je mi šedesát let a už jsem si myslel, že nemusím pracovat, ale je to čím dál horší. Pokaždé si říkám, že nechci žádný další projekt, ale pak se zase nadchnu. Snad mě to přejde. Bohatý už jsem dost, nejvíc svým životem,“ říká Pramstrahler, zatímco se zasněně dívá na vrcholky Alp, tyčící se nad městem a v duchu už zase nechtěně spřádá další plány.

Průvodce po luxusním Tyrolsku
Když teď nasednete do auta, za pár hodin už můžete zažívat dovolenou snů. Tyrolsko a Jižní Tyrolsko na pomezí Rakouska a Itálie se stalo díky své dostupnosti oblíbeným místem návštěvníků z Česka. Na ty náročnější tu čekají luxusní hotely, vyhlášené spa a nejlepší michelinské restaurace. Ta nejzajímavější místa, která můžete navštívit, pro vás vybral Forbes.cz.