Vyrazili byste na food trip do Bratislavy? Pokud ne, byla by to škoda. Na poměrně malé ploše slovenského hlavního města je toho totiž dost k objevování. A na začátek vám bude stačit klidně víkend, i když dost gastronomicky nabitý.
Finediningové podniky Eck a Irin tentokrát mineme a podíváme se na trochu jinou gastro tvář města. Pokud vyrazíte vlakem, naplánujte si rovnou zastávku v Palacinka Lacinka.
Bratislavská legenda kousek od hlavního nádraží, palačinky jako od babičky (ne, nejsou to francouzské crêpes), nenápadné okýnko, palačinky na papírový tácek. Tohle je nutnost, ale pohlídejte si otevírací hodiny.
Kousek od nádraží je i Bistro 24, za kterým stojí dva Oraváci a jde možná tak trochu proti proudu. Otevřeně totiž hlásí, že nepodléhají trendům a naopak vyhledávají to, co je trvalé, jednoduché, a mají úctu k surovinám a lidem. A je to poznat jak v jejich přístupu, tak v jídle, které si tady dáte.
Foto Bistro 24
Foto Bistro 24
I když šéfkuchař a jeden z majitelů Lukáš Kojdiak pracoval v restauracích v Rakousku a Německu a setkal se s top surovinami a vyšší gastronomií, v Bistru 24 se vrací ke kořenům, možná až trochu do retro stylu.
Na menu totiž najdete to, co byste možná nečekali, a stejně vás to bude nejvíc bavit – rohlík s máslem a medem, krupicová kaše s máslem a grankem, domácí pařížský salát s rohlíkem, který je, mimochodem, skvělý! A když se rozhlédnete v bistru kolem sebe, na talířích jsou to nejčastěji právě tato jídla, protože to lidi baví. Kromě toho mají ale i fantastické vejce Benedikt, jedny z nejlepších, co jsem kdy jedla.
Když budete chtít centrum opustit, naplánujte si cestu do řemeslné pekárny Kruh. V sobotu tady nejspíš budete muset vystát frontu, ale stojí to za to. Kromě několika druhů kváskových chlebů nabízejí croissanty, skořicové rolky, briošky, motance a taky portugalské pasteis de nata, košíčky s jemným žloutkovým krémem i v lískooříškové verzi, která za mě nemá chybu.
Foto Kruh
Foto Kruh
Foto Kruh
Foto Kruh
Foto Kruh
Foto Kruh
A pokud ulovíte místo u kruhového stolu, ze kterého vyrůstá olivovník, dejte si i římskou pizzu z nadýchaného křupavého těsta. Mimo centrum se můžete vydat za další bratislavskou legendou, vietnamským bistrem Phong Nam. Žádné hogo fogo, obyčejný stánek na tržišti Miletičova, který ale nemůžete minout, protože tady bude fronta v každou denní dobu.
Volbou by mělo být jídlo číslo 195 Bo Nuong Banh Cuon, křehký hovězí steak s taštičkami z rýžového těsta se salátem a omáčkou, která tohle jídlo korunuje. V jiném bistru jsem na něj nenatrefila a bez problémů se z něj najedí dva lidi. A místní bun bo nam bo je taky super. Na pizzu, perfektní pastu carbonara a taky skvělý smažený sýr zamiřte do Oggi.
Smažák připravují z čerstvého sýra od řemeslného výrobce Cheesio a v téhle verzi bude bavit i ty, kteří mu příliš neholdují. Jídlo, které je v Oggi naprosto špičkové, je pečené špičaté zelí s tahini dresinkem, nakládanou kedlubnou, jablkem a chilli olejem, neskutečná kombinace chutí a umami. Je to tak dobré, že kdyby vám to nebylo blbé, ten talíř budete chtít vylízat.
Když se vrátíme trochu blíž do centra, je několik míst, která stojí za návštěvu. V případě japonské kuchyně zamiřte na ramen do Ramen Kazu, jen pár položek a bohatě stačí, skvělé jsou i takoyaki. Dalším místem je Edomae Sushi Matsuki, nejlepší japonská restaurace ve městě, jen kvalitní suroviny a žádné přeplácání majonézou.
V Bratislavě vyrostla i řada moderních bister, jako je Otto! nebo Fach, které by na vaší bratislavské gastromapě rozhodně neměly chybět.
Foto Fach
Foto Fach
Foto Fach
Foto Fach
A když budete mít chuť zkusit slovenskou kuchyni na trošku vyšším levelu, vyrazte do Bistronomy pod Bratislavský hrad. Poměrně malý prostor vytěžený do posledního místa tak citlivě, že si s ostatními stoly nepřekážíte a neslyšíte se, otevřená kuchyně, nápaditá jídla šéfkuchaře Jakuba Rödera a slušný výběr vín.
Foto Bistronomy
Foto Bistronomy
Foto Bistronomy
Foto Bistronomy
Zaměřují se hodně na jídla s toskánskými lanýži, které i sami distribuují, ale nemusíte si je nutně dávat. Nás nejvíc bavil uzený kapr s bílými morušemi, kmínovou majonézou a pěnou z kapie, tatarák z hlívy se žloutkovým gelem, bílým lanýžem a nakládanou ředkví a taky pečená petržel s pestem, mandlovým pyré, pórkem a máslovou omáčkou s misem, ukázkově nápadité vegetariánské jídlo.
Až bude čas na kávu, máte z čeho vybírat. Kavárenská scéna je v Bratislavě hodně bohatá, včetně těch podniků, které praží vlastní výběrovou kávu. Triplefive Coffee Roasters, Black Coffee Roasters, Fern, 6:57 a. m., Good Times Coffee Roasters, Baryk a spousta dalších. Na zmrzlinu zamiřte do Koun kousek od nově zrekonstruované Slovenské národní galerie (gastro průzkum tady můžete proložit trochou umění). Rodinná firma fungující přes deset let vyrábí řemeslné gelato a příchutě každý den obměňují. Nechybějí ani veganské varianty krémového gelata.
Foto Koun
Foto Koun
Foto Koun
Foto Koun
A na závěr dne je čas na drink, ať už na koktejl v Mirror Baru, nebo maličkém Antique American Baru, který připomíná časy prohibice a kouzlení barmanů. Sklenku vína si dejte v Emilovi v Mirbachově paláci nebo ve vyhlášeném vinném Nuda baru, kde nuda nehrozí. Na menu biodynamická vína z malých vinařství, ale i tacos z lokší nebo každý čtvrtek čerstvé ústřice.
Foto Nuda bar
Foto Nuda bar
Foto Nuda Bar
A tyhle podniky nejsou těmi jedinými, které byste měli objevovat. I za hranicemi metropole jich řada vznikla a dál vzniká. Slovensko jako gastro destinace, kde ochutnáte mnohem víc než jen halušky, by nemělo na vašem itineráři chybět.