Japonské názvosloví může být pro někoho mnohdy velkým oříškem. Dnešní pokrm byste našli pod názvem kushiyaki stejně jako yakiton. Oba názvy jsou správné, jen každý vyjadřuje pokrm z jiného pohledu.

Kushiyaki označuje v japonštině jednoduše všechny druhy špízových pokrmů a yakiton je pak konkrétní variantou kushiyaki, sestávající z vepřových plátků. Nejčastěji se v Japonsku griluje na plamenech z dřevěného uhlí, podobně jako u korejského bulgogi. Ke grilování však můžete použít i klasický gril.

Yakiniku omáčka je pro tento způsob přípravy masa nepostradatelným dochucovadlem. Dodá pokrmu specifickou chuť, barvu a svým způsobem autentičnost. Takže ji při přípravě rozhodně nevynechejte.

Japonské kushiyaki špízy z vepřového bůčku

Na 8 až 10 menších špízů potřebujete:

  • 400 g plátků vepřového bůčku
  • 1 svazek jarní cibulky
  • Bambusové špízy
  • Rostlinný olej na potření
  • Yakiniku omáčka k potírání masa
  • Sójová omáčka k podávání
  • Sezamová semínka
  • Saké na připití
japonske spizy z veproveho bucku a jarni cibulky

Postup

  1. Nejprve odřízněte ostrým nožem z bůčku pevnou kůži. Podlouhlé plátky pak nakrájejte na podobně velké kousky o velikosti sousta.
  2. Stonky jarní cibulky důkladně očistěte. Bílou a světle zelenou část cibulky nakrájejte na stejně dlouhé kousky jako bůček.
  3. Na předem namočené bambusové špízy napíchejte střídavě kousky bůčku a cibulky. Rozehřejte gril (nejlépe na dřevěné uhlí) a nahřátou mřížku potřete olejem (případně kouskem odříznuté vepřové kůže).
  4. Špízy grilujte na vysoký stupeň z každé strany asi 2 až 3 minuty. Do hlubšího talíře nalijte japonskou omáčku yakiniku typickou pro dochucení masa během grilování.
  5. Špízy v omáčce ze všech stran potřete a znovu vraťte na gril. Grilujte, dokud nebude maso pěkně propečené a tučné části nezískají tmavě hnědou barvu.
  6. Podávejte se sójovou omáčkou ozdobenou sezamovými semínky. Nezapomeňte připíjet saké, které podpoří chuť jídla i následné trávení.

Tipy

  • Bůček můžete vložit před přípravou asi na půl hodiny do mrazáku – bude se vám tak lépe krájet.
  • Yakiniku omáčku seženete v asijských či přímo japonských (online) obchodech. Vyzkoušejte Tasteofasia.cz, Sambalshop.cz nebo Japafoods.cz.
japonske spizy z veproveho bucku a jarni cibulky