skip to main content

Křupavý bůček po čínsku. Žlučník nejspíš nezajásá, ale blaze vám tahle pečínka udělá

Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, byznysové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.

Pečený bůček má dvě výhody (na povrchu křupavou kůrčičku a uvnitř parádně šťavnaté maso) a jednu nevýhodu (s ohledem na výživové parametry to není záležitost na každý den), takže verdikt je jasný. Tuhle křupavou asijskou pečínku byste měli vyzkoušet!

Pečený křupavý bůček po čínsku

Na 3 porce potřebujete:

  • 600 g vepřového boku s kůží bez kosti
  • 1 lžička koření pěti vůní (nebo domácí směs viz dále)
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžička soli (+ další na posypání)
  • 2 lžičky medu nebo hnědého cukru
  • 1 lžíce rýžového octa

K podávání:

  • Jasmínová rýže
  • Zelenina (pak choi, brokolice, chřest…)
  • Jarní cibulka nebo sezam na posypání
Reklama

Postup

  1. Maso vyberte tak, aby bylo ve všech částech zhruba stejně vysoké a rovnoměrně se tak propeklo. Celý kus vložte do vroucí vody, 5 minut povařte a poté schlaďte studenou. Kůže tak půjde lépe nařezat a maso se zároveň trochu zatáhne.
  2. Ostrým nožem nejprve seškrábněte případné zbytky štětin a 5 až 10 mm od sebe udělejte do kůže 5 mm hluboké zářezy. Vzdálenost zářezů vyznačí to, jak silné budete krájet plátky z upečeného masa. Ve spodní části bůčku udělejte ještě několik 2 cm hlubokých zářezů, díky kterým se marináda lépe dostane do masa.
  3. Smíchejte koření pěti vůní, sójovku, lžičku soli a med a tuto směs pořádně vmasírujte do spodní a boční části masa. Dbejte na to, aby se vám marináda pokud možno vůbec nedostala na horní část s kůží, v troubě by se připalovala. Do zářezů v kůži pak vmasírujte asi lžičku soli a celý kus položte na dvojitý alobal. Okraje zvedněte tak, aby se těsně kolem bůčku vytvořil jakýsi pekáček, v rozích upevněte, a nechte minimálně hodinu, ale ještě lépe do druhého dne v lednici marinovat.
  4. Papírovou utěrkou pak z kůže setřete veškerou vodu, kterou pustila, a naopak ji potřete rýžovým octem. Maso i s alobalem vložte do trouby vyhřáté na 180 °C. Pečte asi 1,5 hodiny, až je bůček dokonale měkký a kůže křupavá. Pokud by se vám zdálo, že se povrch přeci jen připaluje, překryjte ho dalším alobalem. Po upečení nechte 10 minut v otevřené troubě dojít a ostrým nožem pak krájejte na plátky.
  5. Podávejte posypané jarní cibulkou s jasmínovou rýží a vařenou či grilovanou zeleninou. Já dala pak choi, ale hodí se i brokolice, chřest nebo jiná zelenina. Křupavý bůček bezvadně doplní i asijské polévky, zeleninu s nudlemi ve stylu Bún bò Nam Bô, rýžové závitky nebo soba nudle.

Čínské koření pěti vůní: Jedná se o voňavou směsku badyánu, hřebíčku, skořice, sečuánského pepře a fenyklu, kterou si můžete namíchat sami nebo pořídit v asijských obchodech, Marks & Spencer nebo třeba v Koření od Antonína. Skvěle se hodí i na kachnu po čínsku a na dochucení jerky .

Další možnosti ochucení: Do marinády můžete přidat čerstvý či sušený česnek a zázvor, chilli a rýžové víno Shaoxing nebo maso ochutit čistě jen solí a pepřem, případně kmínem, a použít ho tak i k české kuchyni.