V obrovském světě alkoholových značek spojených s celebritami člověka příjemně překvapí jen máloco. Jednou z výjimek je gin od herečky Emmy Watson a jejího bratra Alexe.

Gin slavných sourozenců je inspirován výrobou a historií oblasti Chablis, kde jejich otec Chris investuje do vína více než tři desetiletí. „Nic z toho by nebylo možné bez našeho otce,“ říká Alex se sklenkou ginu Renais v ruce. Nacházíme se v proslulém pařížském Hôtel de Crillon, kde si značka zřídila cosi jako trvalé bydliště.

„Když v roce 1992 koupil svou první vinici, vášeň pro víno sdílel s rodinou a přáteli. My se v tom snažíme pokračovat, ale jiným způsobem,“ tvrdí.

Značka Domaine Watson existuje odděleně od Renais a zahrnuje několik malých vinic v Chablis a Irancy, které Chris nashromáždil za poslední tři desetiletí. Renais vyrábí svůj gin z hroznových slupek z vinic Domaine Watson, které byly zachráněny z procesu výroby vína, a poté je obohatí o vylisované hrozny grand cru a výběrem přírodních bylin.

„Šel jsem do toho jako blázen. Tím myslím výrobu vína, ne ginu. K tomu mě museli přemlouvat,“ směje se Chris.

Foto Renais

Alex i Emma se narodili nedaleko Paříže a v dětství podnikali mnoho výletů na otcovy vinice, kde kromě trávení společného času také hodně pracovali. „Abych byl upřímný, všechny to asi stálo víc, než jim to vydělalo,“ přiznává Alex.

„Ems (přezdívka Emmy Watson, pozn. red.) a já jsme do Chablis nadšení, a to jak do tradic, tak do jedinečných vlastností této země. Věděl jsem, že nepoužité slupky z hroznů nám poskytnou dokonalý způsob, jak zachytit podstatu terroir novým, nečekaným způsobem. Přesvědčit otce nám však dalo trochu zabrat,“ potvrzuje pobaveně.

Chris Watson za posledních deset let nejenže proměnil malou vinici v oceňovanou vinařskou produkci, ale v roce 2002 získal prestižní ocenění Medaille d’argent pro druhého nejlepšího nezávislého pěstitele v Chablis, byl jmenován jedním z „pilířů“ regionu a stal se jeho velvyslancem ve Velké Británii.

Foto Renais

Půda přesycená fosiliemi dodává vínům Chablis jedinečnou mineralitu, která je odlišuje od ostatních chardonnay. A rodina důkladně zajistila, že se odlišnost odrazí i v jejich ginu.

Používané hroznové slupky jsou k dispozici pouze po dobu dvou týdnů během období sklizně. Složité výrobní postupy samozřejmě zajišťují i označení ginu jakožto prémiového produktu.

Nápoj se destiluje v malých dávkách s lipovým květem, bobulemi kubéb nebo akátovým medem a prochází macerací kimmeridgským vápencem. Výsledek? Minerální tanec ve stylu Chablis, který je plný svěžích citrusů, bílých hroznů, bylin a květů.

Přestože zajistit úspěch s hvězdnou Emmou Watson jako tváří značky by bylo jednodušší, v Renais se rozhodli jinak. Zatímco ona je akcionářkou firmy a dohlíží na většinu tvůrčího směřování společnosti, bratr Alex stojí v čele.

„Renais je pro mě rodinný projekt. Oblast Chablis ve mně vyvolává vzpomínky na dětství, ale také mě těší možnost vytvářet zde něco se svým bratrem,“ vysvětluje Emma.

„Nejlepší sestra!“ uzavírá lakonicky Alex Watson.