Gratin z kořenové zeleniny zláká téměř všechny vaše smysly. Zelenina zaujme už svým pestrobarevným vzhledem, váš čich posléze začne příjemně dráždit vůně linoucí se z trouby a chuťové buňky po ochutnání výsledku dočista zajásají. Parmazán i oříšková chuť sýru Gruyère si s kořenovou zeleninou krásně rozumí.

Krémová gratinovaná zelenina vás díky obsahu smetany i sýru dostatečně zasytí. Můžete ji proto servírovat jako hlavní chod třeba se svým oblíbeným dipem. A pokud připravujete tuto oku lahodící zeleninu jako přílohu, vyzkoušejte ji k pečenému kuřeti nebo šťavnaté kuřecí roládě.

Gratinovaná kořenová zelenina se sýrem

Na 4 až 6 porcí potřebujete:

  • Máslo na vymazání formy
  • 300 ml 33% smetany ke šlehání
  • 150 g nastrouhaného parmazánu
  • 2 stroužky česneku
  • Špetku muškátového oříšku
  • Sůl & pepř
  • ½ bílé ředkve
  • 2 menší petržele
  • 3 menší žluté mrkve
  • 2 větší oranžové mrkve
  • 2 červené ředkvičky
  • 1 červenou řepu
  • 3 menší fialové mrkve
  • Několik větviček tymiánu + na ozdobu
  • 50 g nastrouhaného sýru Gruyère

Postup

  1. Hlubší formu o průměru 26 až 28 cm a hloubce 4 až 5 cm vymažte poctivou vrstvou másla. Dno zakápněte 2 lžícemi smetany a posypejte asi 20 gramy parmazánu.
  2. Zbylou smetanu promíchejte s prolisovaným česnekem a špetkou nastrouhaného muškátového oříšku. Jemně osolte a opepřete.
  3. Zeleninu očistěte a nejlépe na mandolíně nakrájejte na stejně silná kolečka. Zeleninu s menším průměrem (např. petržel nebo žlutou mrkev) můžete nakrájet podélně, aby byla jejich plocha větší.
  4. Každý druh kořenové zeleniny dejte do samostatné misky, osolte, opepřete a přidejte obrané lístky tymiánu. Mezi misky rozdělte rovněž 100 gramů parmazánu a pečlivě promíchejte.
  5. Kořenovou zeleninu vyskládejte do formy na těsno a barevně pěkně za sebou. Nebo prostřídejte tmavší zeleninu se světlejší, jak se vám zlíbí.
  6. Obsah formy přelijte ochucenou smetanou a posypejte zbylým parmazánem. Zakryjte alobalem a pečte při 200 ˚C cca 45 minut do změknutí.
  7. Sejměte alobal a zeleninu posypejte sýrem Gruyère. Nezakrytou formu vložte zpět do trouby a pečte cca 20 minut do úplného změknutí zeleniny a zezlátnutí sýru.
  8. Upečenou zeleninu nechte alespoň 10 minut odpočinout. Posypejte ji čerstvými lístky tymiánu a podávejte jako hlavní chod nebo vydatnou přílohu.

Tip: Červenou řepu držte při vložení do formy ideálně u tmavších druhů zeleniny, pokud nechcete příliš obarvit ty světlejší.