Terasy bytů, zahrádky domů a stoupající teploty vyzývají ke grilování masa, ryb i sýrů. Jako přílohu můžete pro jednou zvolit grilovanou polentu – skvělý způsob, jak oživit klasickou polentovou kaši. S parmezánem a pečenou zeleninou je delikátní už sama o sobě.

Grilovaná polenta poslouží jako chutná příloha k letním grilovačkám. Stačí ji však doplnit o výraznější sýry s větší dávkou bílkovin a nebudete potřebovat ani maso. Skvěle si rozumí s parmezánem, gorgonzolou nebo sýrem fontina. Polentu doplňte o pečenou zeleninu a dochuťte bylinkami či oříšky. Může sloužit i jako lahodný předkrm.

grilovana zelenina a grilovana polenta

Grilovaná polenta s pečenými cherry rajčaty & cuketou

Na 4 přílohové porce potřebujete:

  • Cca 1 rovná lžička soli
  • 700 ml vody, mléka nebo vývaru
  • 100 g instantní polenty
  • Čerstvě mletý pepř
  • 2 lžičky čerstvého rozmarýnu
  • 3 lžíce strouhaného parmezánu + na posypání
  • 1 lžíce olivového oleje + na vymazání a grilování
  • Listy bazalky k podávání

Na rajčata & cuketu:

  • Cherry rajčata na větvičce (žlutá i červená)
  • 1 menší cuketa
  • 2 až 3 lžíce olivového oleje 
  • 1 až 2 lžičky balzamikového octa
  • Vločková sůl + na posypání
  • 3 snítky tymiánu
grilovana zelenina a grilovana polenta

Postup

  1. Osolenou vodu, nebo ještě lépe mléko či vývar, přiveďte k varu. Jakmile začne vřít, přisypávejte po trošce polentu a zároveň druhou rukou za pomoci metličky míchejte. Zamezíte tím tvorbě hrudek.
  2. Polentu vařte na mírném plameni a vařečkou průběžně míchejte. Dejte jí pár vteřin a zase zlehka promíchejte – nemusíte tak činit bez přestání, jen od hrnce neodcházejte a obsah bedlivě hlídejte.
  3. Po 3 až 5 minutách začne polenta více houstnout. Plamen v této fázi ještě snižte a četnost míchání lehce zvyšte. Po 7 až 10 minutách – jakmile se budou na povrchu tvořit menší krátery – dosáhnete finální hustoty polentové kaše.
  4. Kaši osolte a opepřete. Dochuťte jemně nasekaným rozmarýnem a najemno nastrouhaným parmezánem. Vmíchejte olivový olej a kaši přemístěte do olejem vymazané formy (včetně stran). Formou pro vyrovnání povrchu polenty jemně na pracovní ploše zatřeste.
  5. Polentu nechte vychladnout, poté zakryjte a nechte v lednici alespoň 30 až 60 minut ztuhnout (ideálně přes noc). Pevnou polentu pak opatrně vyklopte na prkénko a nakrájejte na preferované tvary (čtverce, obdélníky, trojúhelníky).
  6. Jednotlivé tvary potřete pomocí mašlovačky olejem a postupně vkládejte na středně rozpálený gril nebo grilovací pánev. Opékejte z každé strany asi 5 minut dozlatova. Pro efekt mřížky polentu ještě jednou otočte a položte na gril křížem. Opékejte asi 3 minuty.
  7. Během grilování polenty si připravte zeleninu. Rajčata na větvičce omyjte a osušte. Očištěnou cuketu nakrájejte na plátky a s rajčaty vložte do pekáče vyloženého pečicím papírem.
  8. Zeleninu přelijte olejem a balzamikovým octem. Posypejte vločkovou solí a opatrně promíchejte. Pečte při 220 °C asi 15 minut doměkka a dozlatova. Pro hezčí barvu můžete dát na pár minut pod gril. Po dopečení posypejte zeleninu čerstvými lístky tymiánu.
  9. Polentu naservírujte na talíř a zlehka posypejte vločkovou solí. Podávejte s pečenými rajčaty a cuketou. Posypejte strouhaným parmezánem a ozdobte lístky bazalky.

Tipy a triky

  • Hustota polentové kaše: Pokud by se vám zdála kaše řidší, přisypte lžíci polenty a za stálého míchání ještě minutu provařte. Pokud by byla naopak příliš hustá, vmíchejte trochu vody navíc.
  • Velikost formy a výška polenty: Ve formě o velikosti 23×17 cm dosáhnete 1,5cm vrstvy polenty, což je tak akorát. Pokud byste toužili po vyšší vrstvě, zvolte jednoduše menší rozměr formy.
  • Aby se polenta ke grilu nepřilepila: Neotáčejte ji příliš brzy, vyzkoušejte nejprve přizvednout okraje a vyčkejte, až to půjde snadno. Nezapomeňte ji z obou stran namazat olejem a při otáčení opatrně podebírat ideálně pomocí dvou obraceček.
  • Plnější chuť polenty: Pro sametovější a krémovější chuť lze vodu (nebo její část) nahradit mlékem – polenta tak bude zároveň o dost sytější. Pro ještě bohatší chuť můžete použít místo vody (nebo její části) vývar.
  • Instantní polenta vs. kukuřičná krupice: Instantní polenta je krupice předvařená a následně usušená. Její předností je především krátká doba přípravy. Kukuřičná krupice se vaří o dost déle, až 45 minut. Její chuť je však plnější a výraznější.
grilovana zelenina a grilovana polenta