Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, byznysové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže, vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.
Kuku Paka je pokrm pocházející z východní části Afriky. „Kuku“ znamená ve svahilštině kuře a „paka“ znamená něco jako nanášet, potírat, aplikovat. Název by se tedy dal volně přeložit jako marinované kuře s kokosovou omáčkou – ta je totiž, včetně koření, podstatnou přísadou celého pokrmu. Pikantnost získaná díky česneku, zázvoru a chilli se krásně prolíná s jemností kokosového mléka a smetany. Citronová šťáva příjemně doladí chuť a rýže se k lahodnému svahilskému jídlu z oblasti Keni náramně hodí. Nechte se unést východoafrickými chutěmi, je dost pravděpodobné, že se Kuku Paka stane oblíbeným pokrmem i u vás doma.
Na 2 porce marinády:
- 2 lžíce oleje
- 1 stroužek nasekaného česneku
- 2cm kousek nasekaného zázvoru
- ¼ lžičky mletého chilli
- sůl
- ½ lžičky medium curry powder (středně pálivé směsi kari koření)
Na omáčku:
- 560 g kuřecích stehen (spodních s kostí a kůží)
- 1 červenou cibuli
- 1 rajče
- 1 stroužek česneku
- 2cm kousek zázvoru
- čerstvou chilli papričku
- čerstvý koriandr
- 400 g loupaných krájených rajčat
- 2 plátky másla
- 2 lžíce oleje
- ¼ lžičky mletého koriandru
- ¼ lžičky mletého římského kmínu
- ¼ lžičky kurkumy
- sůl
- 400 ml kvalitního kokosového mléka
- 200 g 15% kokosové smetany
Postup
- Smícháním všech ingrediencí připravte marinádu. Potřete ji ze všech stran na maso a nechte jej alespoň hodinu marinovat. Maso do ní ale můžete naložit i přes noc.
- Provoněná kuřecí stehna vyskládejte do pekáče, položte na ně kousky másla a pečte v troubě vyhřáté na 200 °C 30 až 40 minut. Stehna podlijte trochou vody, která se spojí s výpekem. Přelijte jím maso a následně pekáč umístěte v troubě na vyšší pozici. Pečte s horním ohřevem ještě zhruba 10 minut pro získání tmavší kůrky.
- Cibuli a rajče nakrájejte nahrubo, česnek a zázvor překrojte na menší kousky a přidejte libovolné množství chilli papričky o volitelné síle pálivosti. Vše dejte do mixéru, přidejte čerstvé lístky koriandru a přilijte loupaná rajčata. Rozmixujte dojemna.
- V průběhu pečení masa rozehřejte v hluboké pánvi olej a osmahněte na něm krátce koření. Jakmile se rozvoní, přidejte rajčatový základ, osolte jej a na mírném plameni nechte 20 až 30 minut provařit.
- Do omáčky vmíchejte kokosové mléko, smetanu a nechte společně probublat. Přidejte opečené maso a společně prohřejte. Podle potřeby dochuťte solí či citronovou šťávou. Posypejte čerstvým koriandrem a podávejte s rýží basmati a případně kousky citronu na zakápnutí.