Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, businessové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikání jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže, vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci ForbesLife. Život je bohatý.

Jestli je z naší kuchyně něco typické comfort food, co potěší skoro každého, je to kuře na paprice. I taková klasika se ale dá uvařit na mnoho způsobů, a jestli vás tradiční omáčka z moučné jíšky zrovna neláká, zkuste raději tuhle variantu plnou pečené sezonní zeleniny. Je úplně bez mouky, a přitom krásně hustá (a to už si pak ten kelímek smetany snad odpustíme, že?).

Na 4 porce potřebujete:

  • 1 celé kuře nebo 4 stehna
  • sůl & pepř
  • 1 vrchovatá lžíce sladké papriky
  • 2 velké cibule
  • 5 čerstvých paprik
  • 4 rajčata
  • 1 chilli paprička (lze vynechat)
  • 2 bobkové listy
  • 6 kuliček nového koření
  • ½ citronu
  • 180 ml smetany (kysané nebo ke šlehání)

Postup:

  1. Cibule, papriky, rajčata a chilli očistěte, nakrájejte na větší kusy, přímo v pekáči osolte a opepřete a přidejte bobkové listy a nové koření. To můžete i rozbít v hmoždíři, abyste ho pak nemuseli z omáčky lovit.
  2. Z kuřete oddělte stehna, křídla a prsa (zbytek nechte třeba na vývar), kusy ze všech stran osolte, opepřete, posypejte paprikou a kůží dolů vložte do připravené zeleniny. Přiklopte a pečte hodinu při 180 °C. Poté kuře odklopte, otočte a pečte ještě asi 30 minut doměkka. Porce a koření pak vyndejte a omáčku tyčovým mixérem rozmixujte dohladka. Dochuťte citronovou šťávou, případě další solí a pepřem a vmíchejte smetanu. Kysaná omáčku i pěkně zahustí, klasická zase více zjemní.
  3. Případným sporům o to, kdo dostane jaký kousek kuřete, nejlépe předejte tím, že maso oberete a natrháte, ale porce můžete samozřejmě nechat i vcelku – tím, že se kuře nevařilo, ale peklo, má i pěkně opečenou kůrčičku.
  4. Podávejte s bramborovými noky, knedlíkem, nudlemi, haluškami, tarhoňou, rýží nebo čímkoli jiným, na co jste zvyklí.