skip to main content

S vůní Orientu: Marocké kuře s mandlovým kuskusem

Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, businessové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikání jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže, vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci ForbesLife. Život je bohatý.

Marocká kuchyně není jen tažín, klidně si vystačíte i bez této typické nádoby na vaření. Bez čeho se ale neobejdete, jsou kvalitní suroviny a typické koření. Ty totiž promění obyčejné kuře ve voňavou lahůdku, která vám připomene exotickou dovolenou. 

Na kuře:

  • 1 celé kuře
  • 2 -3 lžíce másla
  • 1 lžička olivového oleje
  • 1 lžička sušeného mletého zázvoru
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • ½ lžičky mletého kardamomu
  • ½ lžičky mleté kurkumy
  • ½ lžičky mleté skořice
  • špetka citronové kůry
  • sůl
  • 1 jablko
  • 1 červená cibule
  • 4 celé stroužky česneku
  • hrst datlí
  • snítka čerstvé šalvěje
  • snítka plocholisté petrželky

Na kuskus:

  • 400 g kuskusu
  • 450 ml vroucí vody
  • na špičku nože šafránu
  • 2 hrsti rozinek
  • 1 lžička soli
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 hrsti mandlových plátků
Reklama

Postup

  1. Kuře budeme připravovat tzv. naplacato. Rychleji se upeče, zachová si šťavnatost a maso se snadněji a výrazněji ochutí. Kuře položte na podložku prsy dolů, páteří nahoru. Tu musíme pomocí velkého nože vyříznout. Začněte řezem podél páteře, přes žebra až dolů ke kyčli. To samé na druhé straně, páteř a biskupa takto oddělte. 
  2. V misce smíchejte měkké máslo s olivovým olejem a kořením (zázvorem, římským kmínem, skořicí, kardamomem a kurkumou). Do směsi taky párkrát strouhněte kůru z chemicky neošetřeného citronu a vše zamíchejte. Kuře z obou stran osolte. Máslovou směsí potřete spodní stranu kuřete, část nandejte i pod kůži a zbytkem potřete kůži kuřete na povrchu. 
  3. Na pekáč rozprostřete na měsíčky nakrájenou červenou cibuli a jablko spolu s překrojenými datlemi, celými stroužky česneku a čerstvými bylinkami. Na to položte kuře, aby se příliš nedotýkalo dna pekáče. Vše lehce podlijte asi 70 ml vody.
  4. Kuře dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C. Během pečení maso přelévejte výpekem a pečte ho cca 80 minut. 
  5. Šafrán zalijte horkou vodou, krásně ji zbarví a ochutí. Vmíchejte kuskus se solí a nechte ho pár minut změknout. Pak do něj přidejte olivový olej, rozinky a nakonec na sucho opražené plátky mandlí. 
  6. Hotové kuře servírujte s kuskusem, přelité výpekem.