Stejně jako francouzské brambory a španělský ptáček sice nemá holandský řízek s místem svého údajného původu mnoho společného, ale určitou spojitost tam přeci jen najdeme – holandskou goudu, která se do něj používá. Díky rozteklému sýru je podstatně šťavnatější než řízek klasický a spolu s hedvábnou bramborovou kaší bude ideální tečkou za letošní plavkovou sezonou.
Holandský řízek – mletý řízek se sýrem a bramborová kaše
Na 4 porce/8 karbanátků potřebujete:
- 600 g kvalitního mletého vepřového
- 150 g goudy
- 2 vejce
- 1 hrst hladkolisté petržele
- Sůl & pepř
Na trojobal:
- Hladká mouka
- 2 vejce
- Sůl
- Strouhanka (výborná je panko)
- Tuk na smažení (sádlo, přepuštěné máslo nebo řepkový olej)
Na bramborovou kaši:
- 1 kg brambor
- Sůl
- 250 ml smetany nebo plnotučného mléka
- Máslo
Postup
- Masovou směs klidně připravte den předem, hezky se rozleží a karbanátky vám půjdou lépe tvarovat. Maso smíchejte s najemno nastrouhaným sýrem, vejci, nasekanou petrželí nebo pažitkou, lžičkou soli (množství upravte dle slanosti sýru) a štědrou dávkou čerstvě mletého pepře. Nechte alespoň 15 minut nebo do druhého dne v lednici odležet.
- Mezitím oloupejte brambory, nakrájejte je na kostky a uvařte v osolené vodě doměkka. Do jedné misky si připravte mouku, do druhé rozšlehaná vejce se špetkou soli a do třetí strouhanku (nejkřupavější je panko) na obalení.
- Navlhčenýma rukama pak z masa vytvarujte 8 placek tak, aby měly střed tenčí a okraje vyšší, při smažení se totiž prostředek vyboulí a výška se tak srovná. Karbanátky postupně obalte v mouce, vejcích a strouhance. Když máte všechny obalené, vložte je do vysoké vrstvy rozpáleného tuku (pánev vyberte akorát tak velkou, aby se všechny vešly, nebo smažte nadvakrát). Pozvolna smažte na střední plamen dozlatova a na papírové utěrce pak nechte odsát přebytečný tuk.
- Zatímco se řízky smaží, připravte kaši: uvařené brambory slijte a na chvíli vraťte bez poklice na plotnu, aby se odpařila zbylá voda. Rozmačkejte šťouchadlem na brambory a metličkou pak zašlehejte ohřátou smetanu nebo mléko, množství upravte dle savosti brambor. Přidejte tolik másla, kolik si troufáte, a podle chuti dosolte.
Tip: Maso dochuťte i trochou citronové kůry, čerstvou pažitkou nebo lžičkou dijonské hořčice, řízky budou mít svěžejší nádech. Servírujte s kyselou okurkou nebo lehkým salátkem: salátovou okurku nastrouhejte na plátky a smíchejte s trochou octa, oleje, soli a pepře. Kdo má rád sladké zálivky, může přidat i špetku cukru.