Jistě, kupované listové těsto není zrovna vrchol gastronomie, ale sem tam se jeho poměr cena:výkon (respektive doba přípravy versus výsledná chuť) prostě hodí. Potřete ho tvarohem a posypejte borůvkami a během pár minut můžete dát péct celkem obstojný dezert. A že na něm zdaleka nejdéle trvalo nasbírat (nebo nakoupit) borůvky, už nemusí nikdo vědět.

Borůvkové koláče z listového těsta a tvarohu

Na 8 koláčů potřebujete:

  • 1 vyválené listové těsto (275 g)
  • 200 až 250 g lesních borůvek
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • 3 lžíce cukru krupice
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 vejce na potření
  • Třtinový cukr na posypání
  • Vanilková zmrzlina nebo šlehačka k podávání

Na náplň (lze vynechat):

  • 1 kostka tučného tvarohu v alobalu nebo 250 g mascarpone
  • 1 vejce
  • 2 lžíce cukru krupice
  • Kůra z 1 citronu

Postup

  1. Koláčky budou dobré i bez tvarohu, ale s ním ještě lepší. Takže, pokud tvaroh nebo mascarpone dáváte, smíchejte ho s vejcem, cukrem a citronovou kůrou (jen její žlutou částí).
  2. Borůvky promíchejte se škrobem, cukrem a citronovou šťávou.
  3. Listové těsto rozbalte, rozkrojte nebo rozstříhejte (ano, čtete správně) na 8 čtverců, nechte je na pečicím papíře a do středu každého z nich (tak, aby zůstal 2 až 3 cm okraj) rozdělte tvaroh, přes něj rukou uhlaďte borůvky a okraje přetáhněte dovnitř přes náplň jako u velké galette.
  4. Okraje potřete rozšlehaným vajíčkem, posypejte třtinovým cukrem nebo mandlovými plátky a koláče pečte 15 až 20 minut v troubě vyhřáté na 200 °C dozlatova.
  5. Podávejte ještě teplé s kopečkem vanilkové zmrzliny nebo ušlehané smetany.