Hovězí líčka jsou jídlo, se kterým se budete při jeho přípravě mazlit – tedy zaslouží si to. Neočekávejte, že bude za chvilku hotové, ale věnujte mu neskonalou lásku a péči. Jeho přípravu si užívejte a těšte se na ten úžasný výsledek, perfektně vyladěnou chuť, kterou odměníte všechny šťastlivé strávníky (včetně sebe).
Nebojte, péči do něj vkládáte především na začátku a na konci. Tři až čtyři hodiny mezitím se o vše postará trouba, vy buďte jen trpěliví a dopřejte líčkům tolik potřebný čas, aby byla skvostná, lahodná, rozpadající se, a tak výtečná, že je nikdo nebude chtít přestat jíst.
Hovězí líčka na červeném víně a kořenové zelenině & celerové pyré
Na 4 až 6 porcí potřebujete:
- 1 kg hovězích líček
- Sůl & pepř
- 6 lžic olivového oleje
- 2 lžíce másla + 1 lžíce na dokončení
- 400 g celeru
- 2 stonky řapíkatého celeru
- 2 větší mrkve
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 140 g rajčatového protlaku
- 400 ml suchého červeného vína
- 3 bobkové listy
- 3 kuličky nového koření
- 2 snítky rozmarýnu
- 4 snítky tymiánu + na ozdobu
- 550 ml hovězího vývaru
Na celerové pyré:
- 2 bulvy celeru
- 4 lžíce másla + kousek na orestování celeru
- Plnotučné mléko
- Sůl
- Asi 200 ml 33% smetany
- Pár kapek citronové šťávy
Postup
- Líčka důkladně očistěte a překrájejte na větší kousky. Maso osolte, opepřete a zalijte asi dvěma lžícemi olivového oleje. V hrnci rozehřejte další dvě lžíce oleje se lžící másla a opečte líčka zprudka ze všech stran, aby se zatáhla. Trvá to 5 až 10 minut, podle velikosti masa. Vznikající nápek na dně hrnce postupně seškrabávejte. Poté maso přendejte do uzavřené nádoby. Připravujte vše ideálně v hrnci, který pak lze rovnou přemístit do trouby.
- Oba druhy celeru a mrkev očistěte a nakrájejte nadrobno. V hrnci, kde jste restovali maso, rozehřejte zbývající část oleje s máslem a nakrájenou zeleninu osmahněte dozlatova. Opět seškrabávejte ze dna hrnce nápek, který vytváří skvělou chuť. Cibuli nakrájejte na měsíčky a přidejte do hrnce. Jakmile zesklovatí a zelenina bude mít zlatavou barvu, přidejte nožem rozdrcený a nahrubo nasekaný česnek. Nechte jej rozvonět, vmíchejte protlak a chvilku restujte.
- Směs podlijte vínem, přihoďte bobkový list, nové koření, snítky rozmarýnu a tymiánu. Přidejte zpět maso a z vína nechte úplně odpařit alkohol. Přilijte vývar a vše spolu chvilku na mírném plameni povařte. Hrnec vhodný do trouby zakryjte (případně přendejte obsah hrnce do vhodného pekáče) a vložte do trouby rozehřáté na 140 °C. Líčka pečte přikrytá přibližně tři a půl hodiny, dokud se nebude maso téměř rozpadat.
- Po uplynuté době vyjměte maso a uložte jej do tepla. Odstraňte z nádoby bobkové listy, nové koření a bylinky. Šťávu se zeleninou propasírujte přes jemné síto (klidně i nadvakrát pro ještě větší jemnost). Omáčku chvilku povařte a zredukujte na hustší konzistenci. Podle potřeby dochuťte solí a pepřem. Líčka vraťte do hrnce a prohřejte. Studené máslo nakrájejte na menší kousky a na závěr vmíchejte pro zjemnění do omáčky.
- Ke konci pečení líček nezapomeňte připravit celerové pyré. Celery zbavte slupky, omyjte a nakrájejte na kostičky. V hrnci rozpusťte kousek másla a celer na něm dozlatova orestujte (přidá pyré na chuťové intenzitě i lepší barvě). Zalijte mlékem (celer bude sladší a jemnější na chuti, než by tomu bylo při zalití vodou) tak, aby byly celé ponořené. Osolte a vařte asi 10 minut do úplného změknutí.
- Celer přendejte děrovanou naběračkou do mixéru a rozmixujte najemno. Přidejte asi 10 lžic mléka, ve kterém se celer vařil. Zašlehejte máslo a smetanu a podle potřeby ještě trochu mléka či smetany posléze přidejte. Dochuťte solí a pár kapkami citronové šťávy, která dodá pyré příjemný svěží závěr.
- Při podávání naneste na talíř omáčku, na ni celerové pyré a na závěr líčka ozdobená snítkou tymiánu. Vychutnejte si tu božsky jemnou chuť rozpadajícího se masa s vynikající omáčkou a jemným celerovým pyré.
Tip: Líčka můžete připravovat i v hrnci na plotně. Stačí je přikrýt a dusit zakrytá při nízké teplotě. V troubě však teplotu lépe ohlídáte a líček si tak opravdu nemusíte po celou dobu všímat.