Hrušky se sýrem je osvědčená kombinace, které to společně klape jak za syrova, tak po upečení. Pokud hledáte vhodný doplněk k vínu a zároveň máte chuť se kreativně vyřádit, budou tyto „chlebíčky“ trefou do černého.

Lahodná a jemná ricotta se ideálně doplňuje s pikantním sýrem s modrou plísní a sladkou hruškou. Kdo by toho sladkého měl málo, uvítá trochu medu na zakápnutí. Chlebíčky se nevyplatí připravovat příliš předem, jelikož by těsto zvlhlo a přišli byste o příjemně křupavý zážitek. Pár hodin dopředu si je ale můžete připravit do lednice nachystané k pečení a vytáhnout těsně předtím, než návštěva zazvoní u dveří.

Jednohubky z listového těsta se sýrem a hruškami

Na cca 20 kousků potřebujete:

  • 2 hrušky
  • 2 pláty rozváleného listového těsta
  • 150 g ricotty
  • Čerstvý tymián
  • 50 g sýra s modrou plísní nastrouhaného najemno (niva, gorgonzola atd.)
  • Citron proti ztmavnutí
  • 1 vejce
  • Čerstvě mletý pepř
  • Med k podávání

Postup

  1. Hrušky nakrájejte na slabé plátky. Těsto rozkrojte podélně napůl.
  2. Každý plátek hrušky potřete trochou ricotty, posypejte pár lístky tymiánu a nastrouhaným sýrem. Touto stranou dolů pokládejte na pruh listového těsta vedle sebe, přičemž by mezi hruškami měl být rozestup asi 4 až 5 cm.
  3. Vrchní stranu hrušek potřete plátkem citronu.
  4. Volnou plochu těsta potřete rozšlehaným vejcem. Opepřete podle chuti.
  5. Těsto v prostoru mezi hruškami rozkrájejte a obdélníky těsta pokládejte na plech vyložený pečicím papírem.
  6. Pečte při 200 °C 15 minut. Po upečení nechte vychladnout.
  7. Podávejte s medem, kterým můžete chlebíčky podle chuti pokapat.