Hnědé máslo je záležitost, který voní a chutná o hodně lépe, než jak zní. Díky provaření totiž máslo získá oříškovo-karamelové tóny, které předává i těstům, která z něj připravíte. V sychravé dny se tato surovina výborně kombinuje s jablky a hřejivým kořením, jež dodají i „obyčejnému“ jablečnému koláči nový chuťový rozměr. A pro lepší pocit nahraďte část mouky ovesnými vločkami a přidejte pořádnou hrst vlašských ořechů.
Jablečný koláč s hnědým máslem, ořechy a ovesnými vločkami
Na pekáč 20 x 20 cm potřebujete:
- 125 g másla
- 3 velká jablka
- 80 g tmavého cukru muscovado (lze i klasický bílý)
- ½ lžičky mleté skořice
- ½ lžičky mletého hřebíčku
- ¼ lžičky soli
- 3 vejce
- 150 g hladké mouky
- 100 g jemných ovesných vloček
- 1 lžička kypřicího prášku
- 90 g vlašských ořechů nebo kokosu
Postup
- Začněte přípravou hnědého másla (a klidně ho uvařte rovnou více, je totiž dokonalé i do omáček nebo sušenek!): v rendlíku ho pokrájené na kostky na mírném ohni rozpusťte a poté nechte asi 15 minut velice zvolna probublávat, až začne zlátnout a oddělí se v něm malé tmavé částečky. Bedlivě máslo kontrolujte, aby se nepřipálilo – raději ho zahřívejte déle na nízkou teplotu, než abyste ho znehodnotili spálením. Jakmile je hezky zlatavé a voní po oříšcích, sceďte ho přes plátýnko a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
- Jablka neloupejte, jen omyjte a vcelku nahrubo nastrouhejte tak, aby z nich zbyly pouze jádřince. Máslo vyšlehejte s cukrem do nadýchané pěny, postupně zapracujte koření, sůl, vejce, mouku, vločky (pokud jste nekoupili jemné, trochu je pomixujte), kypřicí prášek, nahrubo nasekané ořechy nebo kokos a jablka. Šťávu, kterou pustila, do těsta přidejte až v případě, že bude příliš tuhé.
- Rozetřete do pekáčku vyloženého pečicím papírem a pečte v troubě vyhřáté na na 180 °C 30 až 40 minut nebo až je těsta zapíchnutá do těsta po vytažení suchá.
Tip: Koláč není moc sladký, proto, pokud jste zvyklí na sladší moučníky, použijte více cukru nebo přidejte trochu medu. Skvělé je taky vychladlý koláč potřít rozpuštěnou hořkou čokoládou zředěnou trochou rostlinného oleje.