Krůtí výpečky jsou výbornou alternativou moravského vrabce neboli poněkud tučnější vepřovou verzí tohoto jídla. Díky použití stehenního masa jsou přitom pořád hezky šťavnaté i chuťově výrazné. Najednou tak potěšíte jak zastánce tradičních chutí, tak milovníky zdravějších alternativ. Recept je ozkoušen taktéž na dětech (v tom případě jen uberte na soli).

Pro jarní feeling servírujte s jemným kedlubnovým „zelím“ a bramborovými noky nebo kopřivovým knedlíkem.

Krůtí výpečky a kedlubnové zelí

Na 4 porce výpečků potřebujete:

  • 1 kg stehenního krůtího masa (bez kosti)
  • 2 až 3 větší cibule
  • 5 stroužků česneku
  • Sůl & pepř
  • Mletý kmín

Na kedlubnové zelí:

  • 1 větší cibule
  • 2 lžíce másla nebo sádla
  • 4 velké kedlubny
  • Sůl & pepř
  • Mletý kmín
  • Cukr dle chuti (lze vynechat)
  • Ocet dle chuti

Postup

  1. Maso (rozhodně se porozhlédněte po vykostěných stehnech, jsou mnohem šťavnatější než sušší prsa) pokrájejte na kostky, přímo v pekáči promíchejte s na klínky nakrájenou cibulí a nasekaným česnekem, vše dost osolte a opepřete čerstvě mletým pepřem, poprašte drceným nebo celým kmínem, promíchejte, přiklopte nebo zakryjte alobalem a při 200 °C pečte asi hodinu zcela doměkka.
  2. Poté odklopte, promíchejte a pečte ještě asi půl hodiny, aby se maso pěkně opeklo.
  3. Cibuli nakrájejte najemno, kedlubny oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Cibuli nechte zesklovatět na másle či sádle, přidejte kedlubny, ještě chvilku opékejte, osolte, ochuťte kmínem a podlijte troškou vody. Pod pokličkou za občasného míchání duste 15 až 20 minut doměkka.
  4. Kedlubny opepřete čerstvě mletým pepřem, pokud máte rádi sladší chutě, tak přislaďte, a na závěr dochuťte trochou octa.
  5. Výpečky podávejte s kedlubnovým zelím a bramborovými noky, bramborovým knedlíkem s kopřivami nebo jen s vařenými bramborami a máslem.

Ještě lepší maso: Krůtu s cibulí, česnekem a kořením promíchejte už den předem a nechte před pečením přes noc odležet v lednici, maso pak bude ještě lepší.

Jak zahustit zelí bez mouky: Pokud máte rádi zelí (v našem případě tedy kedlubnu) zahuštěné, ale nechcete do něj dávat mouku, spolu s kedlubnou vařte jednu najemno nastrouhanou bramboru. Škrob v ní obsažený udělá podobnou službu jako jíška.