Krůtí výpečky jsou výbornou alternativou moravského vrabce neboli poněkud tučnější vepřovou verzí tohoto jídla. Díky použití stehenního masa jsou přitom pořád hezky šťavnaté i chuťově výrazné. Najednou tak potěšíte jak zastánce tradičních chutí, tak milovníky zdravějších alternativ. Recept je ozkoušen taktéž na dětech (v tom případě jen uberte na soli).
Pro jarní feeling servírujte s jemným kedlubnovým „zelím“ a bramborovými noky nebo kopřivovým knedlíkem.
Krůtí výpečky a kedlubnové zelí
Na 4 porce výpečků potřebujete:
- 1 kg stehenního krůtího masa (bez kosti)
- 2 až 3 větší cibule
- 5 stroužků česneku
- Sůl & pepř
- Mletý kmín
Na kedlubnové zelí:
- 1 větší cibule
- 2 lžíce másla nebo sádla
- 4 velké kedlubny
- Sůl & pepř
- Mletý kmín
- Cukr dle chuti (lze vynechat)
- Ocet dle chuti
Postup
- Maso (rozhodně se porozhlédněte po vykostěných stehnech, jsou mnohem šťavnatější než sušší prsa) pokrájejte na kostky, přímo v pekáči promíchejte s na klínky nakrájenou cibulí a nasekaným česnekem, vše dost osolte a opepřete čerstvě mletým pepřem, poprašte drceným nebo celým kmínem, promíchejte, přiklopte nebo zakryjte alobalem a při 200 °C pečte asi hodinu zcela doměkka.
- Poté odklopte, promíchejte a pečte ještě asi půl hodiny, aby se maso pěkně opeklo.
- Cibuli nakrájejte najemno, kedlubny oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Cibuli nechte zesklovatět na másle či sádle, přidejte kedlubny, ještě chvilku opékejte, osolte, ochuťte kmínem a podlijte troškou vody. Pod pokličkou za občasného míchání duste 15 až 20 minut doměkka.
- Kedlubny opepřete čerstvě mletým pepřem, pokud máte rádi sladší chutě, tak přislaďte, a na závěr dochuťte trochou octa.
- Výpečky podávejte s kedlubnovým zelím a bramborovými noky, bramborovým knedlíkem s kopřivami nebo jen s vařenými bramborami a máslem.
Ještě lepší maso: Krůtu s cibulí, česnekem a kořením promíchejte už den předem a nechte před pečením přes noc odležet v lednici, maso pak bude ještě lepší.
Jak zahustit zelí bez mouky: Pokud máte rádi zelí (v našem případě tedy kedlubnu) zahuštěné, ale nechcete do něj dávat mouku, spolu s kedlubnou vařte jednu najemno nastrouhanou bramboru. Škrob v ní obsažený udělá podobnou službu jako jíška.