Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, byznysové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.

Jehněčím a kopřivami se nezavděčíte všem, nicméně v podobě výpečků a bramborového knedlíku už je odmítne málokdo (tedy málokdo, kdo má aspoň trochu rád podobné poctivky). U obojího dávno neplatí, že mají příliš aromatickou vůni – stačí dodržet jednoduchý postup a uvaříte perfektní jarní jídlo. A malý tip na závěr: na kopřivy si vezměte pořádné rukavice, a když už je budete sbírat, natrhejte si jich pár i do nádivky – kdo říká, že se smí jíst jen na Velikonoce?!

Jehněčí výpečky na česneku, kopřivový knedlík a smetanový hrášek

Na 5 porcí potřebujete:

  • 250 g cibule (3 střední kusy)
  • 1 kg jehněčího masa bez kosti (kýta, ramínko, krk)
  • Sůl & pepř
  • 6 stroužků česneku
  • 1 lžička sekaného rozmarýnu
  • Špetka drceného kmínu

Na bramborový knedlík s kopřivami:

  • 40 g lístků z mladých kopřiv
  • 500 g moučných brambor
  • Sůl
  • 220 g dětské krupičky
  • 1 vejce
  • Sádlo na opečení

Na hrášek (pro větší porce množství zdvojnásobte):

  • 1 lžíce másla
  • 1 stroužek česneku
  • 350 g mladého mrazeného hrášku
  • Sůl
  • 90 ml smetany ke šlehání
  • Citronová šťáva nebo čerstvá máta na dochucení

Postup

  1. Oloupanou cibuli nakrájejte na kostičky a vsypte do pekáče. Jehněčí maso očistěte od blan a větších kusů tuku, to jsou totiž jeho nejaromatičtější části. Pokrájejte ho na asi 3cm kousky, pokud by bylo maso hodně libové, přidejte trochu oleje nebo kostičky špeku, a dejte k cibuli.
  2. Maso řádně osolte, opepřete čerstvě mletým pepřem a smíchejte s cibulí, nasekaným česnekem, rozmarýnem a špetkou kmínu. Pekáč přiklopte nebo překryjte alobalem a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C dvě hodiny doměkka. Čas od času promíchejte a podlijte trochou vody. Když je maso měkké, opět ho podlijte a pečte ještě asi 30 minut odklopené, aby se opeklo.
  3. Kopřivy trhejte v rukavicích a berte jen ty mladé (a tedy malé) nebo jejich vršky. Otrhejte je ze stonků, odvažte si zhruba 40 g a v cedníku je prolijte vroucí vodou, aby zavadly a zbavily se palčivosti. Ihned je poté prolijte vodou studenou, co nejdůkladněji vyždímejte (léčivý odvar můžete vypít nebo si s ním přelít vlasy…) a nasekejte.
  4. Brambory ve slupce uvařte (klidně den předem) v osolené vodě doměkka. Osušené brambory oloupejte a v ten moment si dejte do velkého hrnce vařit osolenou vodu. Polovinu brambor nastrouhejte najemno, polovinu nahrubo a smíchejte s kopřivami, krupicí, vejcem a malou lžičkou soli. Pokud je těsto příliš řídké, přidejte trochu krupičky nebo lžíci bramborového škrobu.
  5. S bramborovým těstem pracujte rychle, jinak hrozí, že začne řídnout. Z těsta vytvarujte dvě asi 4cm šišky, které vkládejte do vroucí vody. Vařte 20 minut, poté opatrně vyndejte a na prkénku několikrát propíchejte vidličkou, aby z nich utekla pára a nesrazily se.
  6. Hrášek je počítaný na menší porce, takže pokud ho máte rádi, uvařte ho rovnou z dvojnásobné dávky. Na másle nechte pár vteřin rozvonět nasekaný česnek, přidejte hrášek a opékejte ho, až začne zlátnout. Osolte a spolu s polovinou smetany částečně rozmixujte tyčovým mixérem nebo rozšťouchejte šťouchadlem na brambory. Podle potřeby přidejte i zbývající smetanu, trochu vývaru nebo mléka a domíchejte do požadované konzistence. Pro svěžejší chuť přidejte najemno nasekanou mátu nebo trochu citronové šťávy.
  7. Knedlíky nakrájejte na plátky, opečte na troše sádla a podávejte spolu s masem a hráškem.

Tip: Porozhlédněte se po jehněčím či skopovém z české farmy, ze zkušenosti můžu říct, že má lepší a jemnější chuť (o uhlíkové stopě nemluvě) než dovážené novozélandské. Seženete ho často i na e-shopech s farmářskými potravinami.